Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass, olje- og energiminister Tord Lien og Venstres Ola Elvestuen møtte visepresidenten i energiunionen til EU, Maroš Šefcovic, på Oslo Energi Forum. FOTO: ARNE OVE BERGO

Spår gass-fest for Norge

Selv om EU forventer et gassforbruk på stedet hvil, er det fortsatt godt nytt for Norges petroleumsindustri. Det forsikrer Tord Lien.

Med lave oljepriser har gass blitt Norges viktigste eksportkilde. Så når EU kommer på besøk er det lite uenighet å spotte fra Venstres Ola Elvestuen til Norsk Olje og Gass’ Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen. Sammen med olje- og energiminister Tord Lien (Frp) flokket de seg i går rundt EUs visepresident med ansvar for energiunion, Maroš Šefcovic. Budskapet var klart: Norsk gass er viktig for EU.

Visepresidenten som representerer verdens største energiimportør gjestet Oslo Energi Forum i går, og kom med ord som var balsam i Liens ører:

– Vi ser på Norge som vår strategiske partner, vår mest pålitelige leverandør og en nøkkelalliert i politikken vår for framtida, som energiunionen, sier Šefcovic.

EU-kommisjonen skal levere sin «vinterpakke» nå i februar. Gass er tema, og dette er nok et skritt på veien mot en felles energiunion i EU.

LES OGSÅ: Prompeputer mot norsk gasslobbing

Trenger like mye gass

Lien har brukt visepresidentens Norges-besøk til å understreke ønske om et større marked for flytende gass og bedre infrastruktur for gass. I går fikk han positive signaler.

– Vi deler den ambisjonen, og trapper nå opp for å sørge for at vi får bedre infrastruktur, og sørger for å bygge denne raskere, sier visepresidenten.

– EU skal øke sin energieffektivitet og har en klimaavtale fra Paris å følge opp. Vil virkelig markedet i EU tørste etter norsk gass i tiårene som kommer?

– Våre estimater viser at innen 2030 vi trenge omtrent den samme mengden med gass som vi trenger i dag. Hvorfor? Jo fordi på grunn av vår klimapolitikk vil kull i større grad erstattes av gass. Vi tror også mer gass vil bli brukt i transportsektoren, for tunge kjøretøy og i den maritime sektoren. Derfor ser vi at gass er et veldig bra overgangsdrivstoff på vei mot lavutslippsøkonomien, sier Šefcovic til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lavere produksjon

Olje- og energiministeren forsikrer at selv om EU forventer et forbruk på stedet hvil av gass, så vil det fortsatt bety godt nytt for Norge.

– Produksjonen i Nordvest-Europa ellers går ned. Så det skaper fra et norsk perspektiv et solid marked, sier Lien.

– Ja, det er riktig at produksjonen vil være lavere, mens forbruk vil forbli det samme, sier visepresidenten.

LES OGSÅ: Tror på EU-ja til norsk gass

Ikke kamp

Også Venstres nestleder, som også leder energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen gledet seg også til å sette seg ned med visepresidenten for å forstå hvordan de tenker, og se hvilke muligheter som ligger for Norge.

– Det er klart at hvis norsk gass kan bidra til å redusere bruk av kull, så er det både klimamessig positivt og positivt for Europa. Med energieffektivisering i Europa vil behovet for gass gå ned, men produksjonen av gass går jo også ned, så det vil likevel være et behov for norsk gass, sier Elvestuen.

– Dette handler mer om hva de tenker opp mot det som er mulighetene for Norge, enn den politiske kampen mot gass, legger han til.

LES OGSÅ: Optimistisk Lien gir ingen garanti om nye regler