Innenriks

Spår 4 prosent lønnsvekst

SPÅDOMMER: I går kom prognosene for lønnsoppgjøret i 2014, som er basert på fasiten av fjorårets lønnsoppgjør.

Beregninger fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at lønnsøkningen totalt endte på 3,9 prosent. Tallet er på tidelen det sjeføkonom Roger Bjørstad i Samfunnsøkonomisk analyse spådde i september. Han tror en vekst på 3,9 prosent indikerer en lønnsvekst som matcher inntektsveksten i næringslivet ganske godt. Bekymringen framover er forskjellen mellom det eksportrettede næringslivet og næringslivet knyttet til oljevirksomheten.

- Derfor er det nok viktig å ha lavere lønnsvekst framover. Personlig tror jeg likevel vi kommer tett oppunder 4 prosent også i år, sier han.

Blitt mer moderate

Resultatet på 3,9 prosent er høyere enn rammen på 3,4 prosent som var avtalen mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Det vil kunne bli brukt av arbeidsgiversiden til å kreve et mer moderat oppgjør i år.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier til Dagsavisen at fjorårets lønnsvekst viser at partene i arbeidslivet har moderert seg noe.

- To prosent mer

- Vi ligger ikke lenger på en lønnsvekst på 4-5, men under 4. Det er et lite bidrag fra arbeidsmarkedet som gjør det mindre livsviktig for oss at kronekursen er lav. Det er en usikker venn som hjelper oss i dag, men ikke i morgen, sier han.

Selv om vi i snitt fikk nesten 4 prosent høyere lønninger i fjor, viser TBU at halvparten ble spist opp av den svake krona og høyere prisstigning. Det vil si at vi fikk omtrent 2 prosent mer å rutte med.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen