Sp-topp: – Tror ikke Tor Mikkel Wara forstår alvoret

Wara ville ikke svare på Sigbjørn Gjelsviks (Sp) spørsmål om forbindelsene til Huawei.

«Var det kinesiske selskapet Huawei kunde hos First House samtidig som justisministeren var medeier i samme selskap?»

Det var spørsmålet stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet stilte til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp)  i Stortingets spørretime i onsdag

Det ville justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ikke svare på. Wara henviste til First House, men understreket at Huawei ikke har vært blant hans egne kunder. Wara var partner i First House fra 2010 til 2018.

Det kinesiske selskapet Huawei er svært omstridt og ble nylig trukket frem i forbindelse med Politiets Sikkerhetstjenestes (PST) trusselvurdering for 2019. Der ber PST norske myndigheter om å være ekstra oppmerksomme på kinesernes aktivitet. 

Les også Hege Ulstein: Beretninger om beskyttelse

– Latterliggjør og belærer

Sigbjørn Gjelsvik sier han har fått tips om at Huawei var kunde hos First House mens Wara jobbet der, og ønsket ganske enkelt et svar på om det stemmer. Det fikk han altså ikke. Gjelsvik er på ingen måte fornøyd med justisministerens svar i Stortinget. 

– Svaret fra Wara etterlater bare flere spørsmål og bekymringer. I stedet for å ta problemstillingen på alvor, avfeier, belærer og latterliggjør han. Det er dypt urovekkende, sier Gjelsvik til Dagsavisen. 

Etter ikke å ha fått svaret han var ute etter, gjentok Gjelsvik spørsmålet to ganger. En irritert Tor-Mikkel Wara (Frp) viste igjen til avtalene han har gjort med First House før han ble statsråd og avviste at han var inhabil. 

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig for representanten å forstå hvordan næringslivet fungerer. Jeg har vært 25 år i næringslivet som jeg forstår at er vanskelig for representanten å forstå hvordan fungerer, sa Wara.

Kommunikasjons- og lobbyselskapet First House er kjent for sine hemmelige kundelister. Også tidligere statsråd Sylvi Listhaug (Frp) fikk kritikk for manglende åpenhet rundt tidligere kunder i First House. 

Svaret fra Ware holder rett og slett ikke, sier Gjelsvik. 

Les også: Kinesisk utbygging av nettet bekymrer

– Demokratiet viktigst

– I stedet for å forsøke å svare som best han kunne, bruker Wara anledningen til å forsøke å belære meg. Men poenget her er jo at offentligheten har krav på å vite hva slags forbindelser politikere har.  Det jeg vil vite er om han har hatt økonomiske interesser knyttet til Huawei som selskap, sier Gjelsvik. 

Gjelsvik mener det er alvorlig at Wara ikke vil svare, og sier at han vil følge opp med Waras sjef, statsminister Erna Solberg. 

– Jeg har ikke tenkt å gi meg. Det at en statsråd fra Stortingets talerstol unnlater å svare på spørsmål, det er under enhver kritikk. Det er ikke en statsråd verdig. 

– Betyr det at du mener First House, som har hemmelige kundelister, ikke vil kunne holde dette hemmelig i Stortinget? 

– Det er et viktig løfte Wara gir når han takker ja til å bli statsråd. Da skal han ivareta åpenhet og svare på spørsmål i nasjonalforsamlingen. Hvordan han sørger for å ivareta tidligere arbeidsforhold, får bli hans oppgave. Men det holder ikke å avskrive seg ansvar, slik han gjør nå. Hva med frimurerlosjen, skal de også kunne nekte å svare i Stortinget fordi de har lovet hemmelig brorskap? Det kan vi ikke akseptere, det er ikke slik demokratiet fungerer, sier Gjelsvik. 

Les også: USA advarer mot Huawei