Innenriks

Soyaforbruket er på vei ned

Forbruket av soya i den norske oppdrettsnæringen gikk ned med 27 prosent fra 2015 til 2017.

Det tilsier en nedgang fra 388.692 tonn til 282.448 tonn.

Samtidig reduserte tre av fem fôrprodusenter andelen av soyaproteinkonsentrat i laksefôret sitt. BioMar er nå nede på en andel på 8 prosent.

– Avskogingsfri soya

Mest soya er det i laksefôret til Skretting. Ifølge FIVH var andelen 27 prosent i fjor, mot 26 prosent i 2015.

Leif Kjetil Skjæveland er kommunikasjonssjef i Skretting.

– Det er ett viktig poeng som FIVH ikke trekker fram i rapporten sin. Nemlig det faktum at norsk havbruk kun kjøper avskogingsfri soya, og ikke den soyaen som blir kritisert, påpeker han.

– I Brasil produseres det i hovedsak to typer soya. Soya fra en monojordbrukskultur som bruker store mengder sprøyting og som kan komme fra produsenter som er involvert i arealkonflikter, og den andre typen som er avskogingsfri soya som har sertifiserte bønder som respekterer arbeidernes og urbefolkningens rettigheter. Denne Pro Terra-sertifiserte soyaen utgjør kun 4 prosent av det brasilianske soyamarkedet, og det er den som brukes i norsk havbruk, fortsetter Skjæveland.

Les også: Norsk laks «spiser opp» Brasil

Insekter og plankton

– Hvorfor er det i det hele tatt soya i fiskefôret deres?

– For 20 år siden så vi at fiskefôret ikke kunne fortsette å inneholde så store mengder fiskemel og fiskeolje som vi brukte i havbrukets begynnelse. Soya var alternativet som gjorde at vi kunne redusere bruken av villfisk. Å verne havet var den største bærekraftutfordringen, svarer Skjæveland.

I fjor lanserte Skretting laksefôr helt uten fiskemel eller fiskeolje.

– Nå er vi i gang med neste skritt som er å bruke nye råvarer som insektmel, dyreplankton og algeolje i fiskefôret vårt, forteller Skjæveland.

Han kan også opplyse at Skretting nå «holder på å redusere vår soyaandel fordi vi introduserer nye råvarer.»

Også BioMar tar i bruk nye råvarer for å utvikle sine produkter, som «andre kjente vegetabilske råvarer», men også «protein fra insekter», får Dagsavisen opplyst. Marine Harvest forteller om forskning og utvikling «innen fôr tilsatt insektsmel og mikroalger.»

Mer fra Dagsavisen