Innenriks

Sosial klasse avgjør fravær

Yrke og utdanning avgjør langt på vei kvinners sykefravær under svangerskapet. Jo lavere status, desto høyere fravær.

Det viser en fersk doktorgradsavhandling ved Universitet i Bergen.

– Faktisk er sammenhengen mellom kvinnenes yrke og utdanning og omfanget av sykefravær under svangerskapet både sterkere og tydeligere enn tidligere forskning har vist, sier forsker Anja Maria Steinsland Ariansen, som nylig disputerte med sin avhandling.

Nytt lys

Ifølge OECD har Norge i dag verdens høyeste sykefravær. Tredje kvartal i fjor utgjorde kvinnenes fravær alene 8,45 prosent. Ikke bare har kvinnenes sykefravær økt mer enn mennenes de siste 20 årene. Økningen i sykefraværet blant gravide er tre ganger så høy som blant andre kvinner, ifølge en avhandling professor Arnstein Mykletun publiserte i fjor.

Kvinners inntreden i yrkeslivet, dobbeltarbeid og høyere alder ved første graviditet, er blitt trukket fram som viktige årsaksforklaringer.

Den nye doktorgraden om sykefravær blant norske kvinner kaster nytt lys over betydningen av sosial klasse.

To måneders fravær

På topp: Gravide kvinner i begynnelsen av 20-årene har det høyeste sykefraværet av alle gravide, med cirka 60 sykedager i løpet av svangerskapet (ikke justert for arbeidstimer per uke).

Avliver myte: De unge kvinnenes fravær ligger betydelig over sykefraværet hos gravide kvinner mellom 30 og 35 år.

– Dette slår beina under myten om at økt sykefravær blant gravide skyldes at kvinner venter lenger med å få barn, mener Ariansen.

– Det viser dessuten at tidlig graviditet ikke fjerner den negative effekten tungt, ufaglært arbeid har på gravide kvinners helse, legger hun til.

Jobbforhold: Graden av utdanningsnivå, frihet og ansvar i jobben påvirker også fraværet blant gravide. Jo lavere sosial status, desto høyere fravær.

Søskentillegg: Sykefraværet blant andregangsfødende kvinner er generelt mye større enn for førstegangsfødende, men forskjellen minker med økende alder. Dette gjelder uavhengig av kvinnenes alder og sosiale status.

Bredt utvalg

– Sykefravær handler ofte om totalbelastningen den enkelte kvinne utsettes for under svangerskapet. Hvis fraværet skal ned, vil det være avgjørende at arbeidsgiver greier å se hele bildet og ta individuelle hensyn. Tiltak bygget på stereotypier vil ha begrenset effekt, sier Anja Maria Steinsland Ariansen som mener betydningen av arbeid kontra familieliv og skiftende kjønnsroller delvis er overdrevet.

– Jeg mener det i større grad kan være et bredt utvalg av forklaringsfaktorer for samspill mellom klasse, livshendelser, arbeidsforhold, normer og idealer, helseulikhet, sosial støtte og mestring.

Graviditet er uforutsigbart

– Fra å være ung og rask har man plutselig behov for å «legge seg nedpå» litt.

Av Maria Carmen Simonsen

Tina Pittermann (32) har tre uker igjen til termin. Hun har vært i arbeid under hele svangerskapet, men kjente i siste del et behov for en tilpasset arbeidsdag.

– Det høres kanskje dumt ut, men for meg er det sittingen som er utfordringen.

Pittermann er grafisk designer og jobber i åpent landskap med store sitteseksjoner. Bordet kan ikke justeres og den stadig voksende magen kommer ofte i veien.

– Omstilling

– Bare å nå fram til ting er en utfordring. Armene mine har mistet halve lengden. Jeg klarer nesten ikke nå tegnebrettet foran meg lenger, forteller Pittermann lattermildt.

Først ble hun 20 prosent sykemeldt, men etter kun én dag måtte sykemeldingen økes til 40 prosent.

– Det er en utrolig omstilling å være gravid. Fra å være ung, frisk og rask har man plutselig kanskje behov for å «legge seg nedpå» litt, forteller Pittermann.

Økt sykefravær

Ledende helsesøster i bydel Grünerløkka, Siv Larsen, skjønner at flere kvinner velger å sykemelde seg i svangerskapet.

– Det er ikke til å stikke under en stol at svangerskap er en påkjenne på kroppen. Bekkenløsning, kvalme og søvnproblemer, årsakene er mange og viktigst av alt er at de er individuelle, forteller Larsen.

Hun tror også at mange ender opp med full sykemelding fordi det er vanskelig å tilpasse arbeidet.

– Det er ikke lett å sitte og se på når noen gjør jobben din. Da begynner man å tenke på alle andre framfor seg selv, forklarer Larsen.

Mer fra Dagsavisen