Søreide legger press på Somaliland

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har gitt Somaliland klar beskjed om at dødsstraffen mot norske Saad Jidre er uakseptabel og ikke må fullbyrdes.

Søreide var lørdag i direkte kontakt med president Muse Bihi Abdi i utbryterrepublikken.

– Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på denne saken, sier Søreide til Dagbladet , som omtalte saken først.

Saad Jidre (54), som er norsk statsborger, ble onsdag dømt til døden for overlagt drap i Somaliland. Selv hevder han at han forsvarte seg da han uten forvarsel ble angrepet på gaten. Torsdag fikk familien beskjed om at han lørdag skulle henrettes ved skyting.

– Jeg tok lørdag morgen kontakt med presidenten og ga tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, sier Søreide i en epost til NTB.

Hun understreket også at nordmannen må få tilgang til ordinære rettsprosesser.

Artikkelen fortsetter under bildet 

Nordmannen sitter fengslet i dette piratfengselet i Hargeisa.
Foto: Katharine Houreld / AP / NTB Nordmannen sitter fengslet i dette piratfengselet i Hargeisa. Foto: Katharine Houreld / AP / NTB

Har fått forsikringer

– Presidenten forsikret meg om at fullbyrdelsen av dødsstraffen ikke ville skje nå, og at den norske statsborgeren ville ha mulighet til å anke, skriver Søreide.

Også den norske ambassaden i Nairobi har vært i kontakt med Somalilands utenriksminister og høyesterettsjustitiarius for å uttrykke norske myndigheters syn.

– Det samme formidlet vi til Somalilands representant i Norge, da han ble kalt inn til UD på fredag, sier Søreide, som uttrykker stor forståelse for at situasjonen er vanskelig for både nordmannen og hans familie.

54-åringen har bodd i Norge de siste 25 årene.

Intensiverer arbeidet

– Vi vil fortsette å ta opp saken med lokale myndigheter, og vi samarbeider med EU og den internasjonale Røde Kors-komiteen på bakken, sier Søreide.

– UD har jobbet konsulært med denne saken siden nordmannen ble arrestert i april, og vi har intensivert arbeidet vårt etter at dommen falt på onsdag. Vi jobber gjennom alle relevante diplomatiske kanaler, både her i Oslo og ved ambassaden vår i Nairobi, sier hun

Henrettelsen utsatt til desember 

Norske Saad Jider Hayd (54) skulle etter planen henrettes i Somaliland i helgen. Nå er henrettelsen utsatt til desember.

– Vår klient har fått beskjed om at henrettelsesdatoen er utsatt, men vil finne sted i løpet av desember måned, sier 54-åringens forsvarer John Christian Elden til TV 2.

Les også: UD: Dødsstraffen i Somaliland er uakseptabel og må ikke fullbyrdes