Den nyslåtte kulturministeren legger regjeringens forslag i skuffen. Men mer søndagshandel skal det bli likevel, forsikrer Linda Hofstad Helleland. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

Søndagshandel i skuffen

Drømmen om full liberalisering av søndagshandelen er knust. Forslaget legges nå i skuffen til kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Allerede på første dag som kulturminister kom Linda Hofstad Helleland (H) med nyheter: Det blir ikke full liberalisering av søndagsåpne butikker.

– En full liberalisering er det ikke flertall for på Stortinget. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sier Helleland til NTB.

Men den som tror slaget om søndagsåpent er omme, må tro om igjen. Helleland vil heller se på «andre løsninger» for å få til søndagshandel.

LES OGSÅ: – Garantister mot søndagsåpent

Dialog

Til NTB sier Helleland at hun vil se på hvordan for eksempel turistområder kan få muligheten for søndagsåpne butikker.

– I dag har vi en modell hvor det er åpent tre søndager før jul, og det virker ikke som noe stort problem. Men vi må se om vi skal ha større fleksibilitet og om det skal rammes inn i et nasjonalt regelverk, sier kulturministeren.

Denne løsningen må det være flertall for på Stortinget, understreker hun.

– Jeg vil gå i dialog med våre samarbeidspartier for å se på hva den endelige løsningen skal være. KrF har vært veldig imot full liberalisering, og det har jeg stor respekt for. Derfor går jeg ikke videre med det, sier Helleland.

Kulturministeren var ikke tilgjengelig for å kommentere saken i Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen skam å snu

– Å legge hele saken bort ville vært en god julepresang, ikke bare til KrF, men NHO, LO, kirka og frivilligheten. Det ville vært en mye bedre julepresang enn at Per Sandberg går inn i regjering, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

Når det ikke er gjennomslag for regjeringens forslag, bør statsminister Erna Solberg legge bort hele saken, er Hareides råd.

– Jeg tror det blir vanskelig å finne noen såkalte mellomløsninger. Jeg er bekymret for at hvis vi åpner noen sentrumsområder eller kjøpesenter, så vil det spre seg. Det vil legge press på lokalpolitikere som ikke vil behandle handelsstanden ulikt. Regjeringen virker som om den er nærmere enn noen gang å legge hele spørsmålet om søndagsåpent i skuffen. Jeg synes de skal være modige og tørre å ta det skrittet helt ut. Det er ingen skam å snu, sier Hareide.

LES OGSÅ: Døgnåpne butikker får store ringvirkninger

Mer søndagshandel

Det er imidlertid lite som tyder på at Solberg lytter til KrF:

– Vi får ikke igjennom vårt standpunkt om søndagsåpent. Spørsmålet er om vi finner en annen god løsning. Det finnes jo en del saker der vi må finne andre modeller og løsninger. Dette er et spørsmål som de tre partiene har snakket sammen om på Stortinget. Det vil bli en variant, noe vi i fellesskap kan finne fram til. Det betyr mer søndagsåpent, men ikke så mye som regjeringen hadde planlagt, sier Solberg til Vårt Land.

LES OGSÅ: Massiv motstand mot søndagsåpning

LES OGSÅ: Fnyser av søndagsstrid