Bygg i brustad-bua høyden, foreslår Aslak Borgersrud

Søndagsåpne butikker: Løsningen

KOMMENTAR: I måneder og år har de kranglet og slåss, dagligvaregigantene. Om søndagsåpne butikker og hva som egentlig er 100 kvadratmeter gulvflate.

Hvorfor? Fordi en søndagsåpen butikk bare kan ha, nettopp det. Ett tidels mål. Ett hundredels hektar. Ti ganger ti stappfulle gulvmetre som skal slukke vår søndagstørst, som skal gi oss det vi trenger av dagligvarer også på den dagen vår herre har bestemt at vi skal holde hellig.

Butikkjedene har forskellige måter å angripe problemet på. Noen setter opp sperrebånd, noen setter opp skillevegger. Noen ansetter skikkelig mange folk, så personalet når som helst kan løpe inn i den ekte, store, hverdagsbutikken for å hente de mest obskure varene. Og noen bare gir beng.

Men av en eller annen grunn har ingen av dem tenkt på den mest åpenbare løsningen.

For hva gjør du når du ikke kan bygge mer i bredden? Vel, du gjør det samme som byfolk har gjort i alle år, du bygger oppover.

Nå kan du åpenbart ikke bygge etasjer, gulvflate oppå gulvflate blir dobbelt gulvflate. Men hyller kan vel være så høye de bare vil? Og bare tenk på hvilke muligheter det ville gi for kreativ butikkarkitektur!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Velkommen til Rema Klatretusen, her er sikringsutstyret ditt. Velg blant våre 10.000 varer fordelt på hundrevis av høydemeter. Kommer du helt til topps uten å ramle ned kan du kjøpe svineknoker til bare tolv nitti for kiloen!»

«Velkommen til PalleSpar, her er gaffeltrucken din, vær oppmerksom på at trucken svinger på bakhjulene, og ikke last gaffelen for tungt når den er mer enn ti meter over bakken. Vi har tilbud på hvitløksmarinerte brunsnegler på hylle fire, åtte meter over bakken.»

«Velkommen til TrappeKiwi, du styrer trappa med joysticken til venstre. Trøflene ligger på hylle 12F.»

Tenk så moro det kan bli!

Fra Nye Meninger: Søndagsåpne butikker er ingen sak for politiet (Kai Spurkland)

Å la seg begrense av 100 kvadratmeters gulvareal, det er typisk norsk, på den dårlige måten. Tenk om japanerne hadde samme grense? De hadde umiddelbart latt ekkelt menneskeliknende roboter hente varene, som uten et sekunds nøling ville hente den til enhver tid ønskede dingseboms fra sentrallaget i en helt annen bydel. Eller kanskje de hadde sendt droner?

Uansett. Det er på tide å droppe Brustad-bua. Inn som erstatning: Brustad-tårnet!