Innenriks

Sommer og Sabbath-fest

Black Sabbath er tilbake i en nostalgisk veiv der en livsglad Ozzy Osbourne leder an showet sammen med gitarist Toni Iommi mens batteriseksjonen Geezer Butler på bass og Bill Ward på trommer ikke har vært så samstemte siden midten av 1970-tallet. Men går du glipp av bandet live denne sommeren finnes det to trøstemuligheter.

4-CD BOKS

Ozzy Osbourne

«Prince Of Darkness»

2-CD

Black Sabbath

«The Best Of Black Sabbath»

Sanctuary/SonyBMG

Om den gjenforente originalbesetningen av Black Sabbath erlike oppegående i kveld som de var sist helg på Roskilde-festivalen stårOslo Spektrum foran en langt mer lovende underholdningskveld enn da bandetbesøkte Norge for sju år siden. Med et sett låter utelukkende bestående avgamle hits er bandet tilbake i en nostalgisk veiv der en livsglad OzzyOsbourne leder an showet sammen med gitarist Toni Iommi mensbatteriseksjonen Geezer Butler på bass og Bill Ward på trommer ikke har værtså samstemte siden midten av 1970-tallet. Men går du glipp av bandet livedenne sommeren finnes det to trøstemuligheter:

Det ene er en nyutgivelse av den doble CD-en «The Best Of Black Sabbath»som sveiper over 32 låter fra hele karrieren. Det vil si alt det vesentligefra tiden Ozzy Osbourne holdt mikrofonen med spesiell vekt på platene«Black Sabbath» «Paranoid» «Sabbath Bloody Sabbath» «IV» og «Masters OfReality». Videre med drypp fra den perioden da Ronnie James Dio haddevokalen. Et utmerket sted å begynne eller å samle trådene alt etter som.

Den andre muligheten ligger i den formidable 4-CDers boksen «Prince OfDarkness» som er viet Ozzy Osbourne alene. Dette er en mønsterboks forfansen rett og slett fordi den ikke bare gjengir soloplatene men fordi denhar remastrede og til dels nyinnspilte versjoner av Ozzys beste øyeblikk –også i live-opptak – spredd over to CD-er. Her er låter som «Mr. Crowley»«Goodbye To Romance (live)» «Over The Mountain» «Ultimate Sin» ogdemoversjoner av suksesslåtene fra albumet «No More Tears». Den tredjedisken er viet samarbeidskonstellasjoner og Ozzy-låter – både hans egne ogSabbaths – sunget inn av andre. «Psycho Man» sammen med Black Sabbath (!) eret must det samme er «I Ain't No Nice Guy» sammen med Motorhead og «StayingAlive» med Dweezil Zappa.

Denne delen av boksen som også har innslag fra artister som Therapy? DonWas Wu-Tang Clan og Type-O-Negative viser hvilken posisjon Ozzy har innenrocken også når det gjelder det materialet han spilte inn i tiden etter athan fikk sparken i Black Sabbath og karet seg opp i knestående etter at hanførst hadde gitt opp både karrieren og livet. Han har hatt et liv pregetopp- og nedturer hvorav hans siste periode som skjelvende realitystjerne iMTV-serien «The Osbournes» bare er en fotnote sammenlignet med det hanvirkelig har vært – en av rockens giganter.

Den fjerde disken er om ikke annet en kuriositet bestående av coverlåtersom Ozzy nå nylig har spilt inn. Her er Bowie Stones Lennon og andrestorheter representert. Ikke alt er like bra men i en slik bokssamlingpasser det inn som krydder. Det er snålt voldsomt og morsomt akkurat somen Black Sabbath-konsert anno 2005 fortoner seg. En samling som vil være enperfekt avslutning på en kveld som står i den svarte messens tegn.

Black Sabbath spiller i Oslo Spektrum i kveld og i Bergen i morgen.

Mer fra Dagsavisen