Bård Hoksrud er en av mange utspillsmaskiner hos Frp. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Sommer er tida for utspill

Agurker er til for å dyrkes. Eller byttes ut med et friskt utspill fra Frp.

Når folk flest er på ferie, står Frp parat til å innta spaltene. Er det noen som vet å utnytte agurksesongen for det den er verdt, så er det Frp-ere. De kan mene noe om det meste, til de fleste - og de gjør det gjerne på trykk.

 

Utspillstiden

Sommertid er den perfekte utspillstid. Det er nemlig begrenset hvor mange værsaker en avis kan produsere i løpet av en sommer. Selv om regnet skulle falle ned i strie strømmer hver eneste dag fra den første dagen i juni til den siste dagen i august, blir det fort nyhetstørke. «Gi oss noe å skrive om», roper desperate journalister. Og Frp gir - i form av friske, folkelige utspill.

I løpet av sommeren har Frp meldt at de ønsker seg sentrumspartiene med i blå regjering, «minipol» på butikkene, kontantstøtte med boplikt, «norske» innvandrere, graderte parkeringsbøter, intercity-triangel og en slutt på tippemonopolet. I tillegg kunne de tidlig i romfolk-debatten melde at de ville ha romfolk plassert på busser og sendt rett hjem igjen. Utspillet var så populært at Siv Jensen i etterkant kunne høste klemmer og lovord fra velgere hun møtte på gata.

Til sammenligning har Arbeiderpartiet uttalt at de vil ha slutt på de fete lederlønningene - men det er også omtrent det eneste.

En av de ivrigste utspillspolitikerne hos partiet er stortingsrepresentant Bård Hoksrud. som i løpet av sommeren har rukket å uttale seg om både flygeledere, midtdelere og transportkostnader. Han er uenig i at han har fått fritt leide i mediene i sommer, men må nok si seg enig i at det er lettere å komme på trykk med sine egne saker i sommerstille måneder.

- Når høsten kommer er løpet ofte lagt, blant annet med budsjettdebatter. Da er det vanskeligere å få gjennomslag for egne ting, sier representanten.

Hoksrud synes sommermånedene er morsomme måneder å være politiker, rett og slett fordi han får mulighet til å snakke om ting han synes er viktige.

- Et eksempel er utspillet mitt om at det er dyrere enn antatt å ha bil i Norge. Det er en sak jeg ikke ville fått fram i mediene om det ikke var for agurktiden, tror Hoksrud.

- «Vi skal nedsette et utvalg» - og så kan de ikke si noe mer fordi utvalget ikke er satt ned ennå. Håpløst!

 

Skjønner mediehverdagen

Frank Aarebrot er professor i sammenlignende politikk, og mener agurksesongen er en tid politikere bør lære seg å utnytte.

- Noen tenker kanskje at det å være utspillsmaskin er noe negativt. Men jeg mener det er god velgerbehandling at velgerne kan få se hva partiet mener, sier han.

Han mener Frps suksess skyldes tre nye ting: mye planlegging, mye avislesing og kort vei til toppen.

- I Frp sitter de og planlegger dagen fra tidlig morgen. De har en veldig aktiv strategi. I tillegg er det enkelt for politikerne å få tak i partilederen for å få klarert utspillene sine, sier Aarebrot.

I tillegg mener han Frp i større grad enn andre partier har grep om hvordan den moderne mediehverdagen har blitt.

- Ofte publiserer mediene rå-nyhetene på nett. Avisenes oppgave blir da å kommentere - også på nyhetsplass. Da vil journalistene gjerne ha en politiker til å si noe, sier Aarebrot,

og det er på denne måten politikerne best kan få vist fram politikken sin.

Å være på banen er med andre ord ikke det samme som å forfatte kronikker fra sommerhuset ved sjøen.

- Velgerne leser nyhetene først. Det nytter ikke å se på mediene som en slags postkasse som kan ta imot leserbrev. Det er håpløst gammeldags, slår Aarebrot fast.

 

Opp av dynen!

Regjeringspartiet SV, derimot, er han lite imponert over.

- Partilederen der er ikke bebyrdet med en statsrådspost heller, så jeg ser ingen grunn til at SV ikke kan jobbe på samme måte. De må komme seg opp av dynen. Frp er alltid tidlig på jobb, sier han.

I tillegg mener han mener Arbeiderpartiet for tida sliten med det han kaller «en total mangel på gode utspillspolitikere».

- Når Erna Solberg i starten av sommerferien kan kalle sammen til en pressekonferanse om behovet for en mer sosial boligpolitikk, sier det ganske mye om hvordan tilstandene i det moderne Arbeiderpartiet er, sier han.

- Men - er det noe poeng å være aktiv om sommeren, da? Er ikke alle velgerne på ferie?

- Kanskje, sier Aarebrot.

- Men velgere leser jo aviser.