Innenriks

Somaliske forbilder

Somalisk ungdom tar høyere utdanning, bygger nettverk, skaffer seg norske mentorer - og de vil ha gode jobber.

- Jeg vi bli vurdert som en person, som et menneske. Ikke som noe et annet menneske har gjort.

Det var gjennomgangstonen for alle som tok ordet under NorSomBros ungdomskonferanse som samlet «kremen» av somalisk ungdom i Norden, ungdom med høye ambisjoner. De er opptatt av å være gode rollemodeller for andre somaliere. Og de bygger nettverk for å få det til.

Vil bli politi

Men ingen hadde noen gang møtt en vaskeekte norsk-somalisk politimann i uniform. I går spiste de lunsj med en. Når Abdullahi A. Sahal (25) går ut av Politihøgskolen til sommeren, blir det to norsk-somaliske politimenn i Norge. Den andre jobber på Majorstua politistasjon.

I går fortalte Abdullahi 100 somaliere fra hele Norden - 80 av dem fra Norge - om hvor viktig hans kjære mamma synes det var å motivere ham til å ta høyere utdanning. At det er nøkkelen til et godt liv i Norge.

- Hun tenkte at jeg skulle bli lege eller ingeniør, ikke politi. «Hvorfor vil du det», spurte mamma: «De skyter først og spør etterpå», memorerer Abdullahi.

Han ble født i Ogaden, et urolig område i det østlige Etiopia som grenser mot Somalia. Derfra flyktet familien til Mogadishu i Somalia der han vokste opp i en flyktningleir, før borgerkrigen drev familien videre til Norge og Drammen der de ble gjenforent med Abdullahis storesøster.

Vurdert som en person

- Det er hun som sitter der og tar bilder av meg nå, sier Abdullahi.

For under foredraget han holdt for de nordiske somalierne var det nettopp storesøster som satt på første benk og knipset bilder.

- Jeg har faktisk vurdert å bli politi. Men så kom hjiabforbudet. Vi som bruker sjal er jo ekskludert fra å bli politi, sier Ikraan Omar (21).

Hun er familiekonsulent hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus og studerer til sosionom ved siden av. Venninnen Aragsan Jama (18) går siste klasse på videregående skole. Ayan Gele (19) jobber som legesekretær, ønsker å bli jordmor, har sin egen nettside - og drømmer om å starte et flerkulturelt magasin.

De unge kvinnene synes at journalister har et stor ansvar for den negative omtalen somaliere i Norge får av presse og politikere.

- Dere skriver bare om de somaliere som gjør det dårlig, sier de unge kvinnene.

- Finner oss ikke i det

Deres svenske «brødre» fra Malmø synes at norske somaliere skulle vært sintere, de opponerer for lite.

- Ingen andre folkegrupper ville funnet seg i å bli nedvurdert og satt i bås på samme måte som somalierne blir i Norge. I Sverige finner vi oss ikke i det. Vi tar igjen, sier Abeukar Dahir (24), jurist og kommunepolitiker for Miljøpartiet, og Liban Mohammed (19), bygningsingeniør med litt statsvitenskap i bånn.

Begge bor i Malmø, og de bare rister på hodet av den norske hijabdebatten.

- Den ville ikke vært tenkelig i Sverige, mener de.

Abdullahi A. Sahal ønsker ikke å tilkjennegi hva han synes om hijabforbudet i norsk politi, annet enn:

- Det er klart det er et kjempehinder for kvinner som bruker sjal, sier han.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen