For halvannen uke siden patruljerte Odins soldater i flere norske byer. Forrige helg derimot var ingen å se, bortsett fra avleggergruppen Odins sønner, som ble bortvist fra byen av politiet i Drammen. FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

Soldatenes mannefall

Etter halvannen uke og tre forskjellige ledere sliter Odins soldater med fragmentering, splittelse og manglende lederskap. – Typisk, sier forskere.

Det er bare halvannen uke siden de første rapportene om at Odins soldater patruljerte gater i norske byer tikket inn.

Siden da har organisasjonen blitt ledet av tidligere Norwegian Defence League-talsmann Ronny Alte, Kim Mæland fra Stavanger og den ransdømte Steffen Larsen fra Drammen. Organisasjonen har også rukket å splitte seg opp i minst tre ulike fraksjoner rundt om i landet, og en lang rekke medlemmer er blitt ekskludert.

I helgen som var ble det ikke meldt om en eneste patrulje fra soldatene, men fire stykker fra en avleggerorganisasjon ble bortvist av politiet i Drammen.

LES OGSÅ: Odin har talt

Fraksjonering og splittelse

Selv om gruppa selv mener at de er politisk nøytrale, har det de siste ukene blitt vist at mange av medlemmene har høyreekstrem bakgrunn. Grunnleggeren var også en kjent finsk nynazist. At høyreekstreme organisasjoner sliter med dårlig organisering, splittelser og fragmentering, og ganske raskt løses opp og forsvinner, er heller regelen enn unntaket. Det sier Jacob Ravndal, forsker på høyreekstrem vold ved FFI.

– Denne typen grupper oppstår gjerne som et Facebook-fenomen startet av en person, og med relativt lite planlegging med tanke på innretting, aksjonsform og ideologisk tilnærming. Dessuten er det åpen tilgang. Når sånne grupper raskt oppnår en del tilslutning, vil det raskt dukke opp motstridende interesser, sier han, og legger til:

– Det kan også ha sammenheng med at den typen mennesker som tiltrekkes disse grupperingene ikke alltid er personlig egnet til å drive organisasjoner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange ulike grupper

Fenomenet med at høyreekstreme har problemer med å organisere seg er verken særlig norsk eller særlig nytt, sier Ravndal.

– Hvis en ser på forskningslitteraturen om høyreekstreme etter andre verdenskrig, er det et gjentakende mønster at de sliter med interne splittelser og fragmentering. Det er noe av bakgrunnen for at man opp gjennom årene har hatt veldig mange ulike grupper. Det vi er vitne til i Sverige, der den Svenska motståndsrörelsen sakte, men sikkert har klart å innta en slags frontposisjon og framstår som den klart mest organiserte gruppa over tid, er langt mer unikt, sier han.

Førsteamanuensis ved HiOA og ekstremismeforsker Lars Gule sier at det at Odins soldater sluttet å patruljere så raskt først og fremst viser hvor få de er.

LES OGSÅ: Straffedømt Odins soldater-leder

– Jo mindre en gruppe er, jo lettere er det at de splittes, særlig når det handler om ytterliggående meninger. Det betyr også at det handler om meningssterke personer. Det gjelder alle ekstreme grupper. Fraksjonering på venstresida er heller ikke et ukjent fenomen, sier Gule.

Han er ikke overrasket over at det kun tok få dager før patruljene forsvant fra bybildet.

– Vi som har fulgt med en stund, har lenge kunne fortelle at når noen skriver på Facebook at de har kontakter over hele landet, betyr ikke det at hundrevis vil patruljere gatene. Jeg er heller ikke overrasket over at Allahs soldater glimrer med sitt fravær, sier Gule.

LES OGSÅ: Werp raser mot Frp-støtte til Soldiers of Odin