Innenriks

Solbergs tøffeste vår

KOMMENTAR: Det skulle ha vært statsministerens avsluttende sololøp. I stedet druknet Erna Solbergs pressekonferanse i kritiske spørsmål om Listhaug og asylforlik.

Statsministerens problem med Frp og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) stenger for det glade budskap om at regjeringen leverer på det den gikk til valg med. Den har fått gjennomslag for 95 prosent av sakene den har sendt Stortinget. Statsminister Solberg har rett når hun hevder at det er meget bra for en mindretallsregjering. Men hva hjelper det å telle vunne slag, når avslutningen av stortingssesjonen overskygges av hennes kamp mot Sylvi Listhaug?

Statsminister Erna Solberg inviterte i forrige sesjon Stortinget til et samarbeid om asylpolitikken. Det endte med at seks av åtte stortingspartier inngikk asylforlik før jul. Det var en seier for statsministeren. Men så tok Sylvi Listhaug og Frps stortingsgruppe regien og tilførte Solberg og Høyre et smertefullt nederlag. Asylforliket røyk fordi Frp insisterte på å stemme for sine primærstandpunkter i Stortinget. Erna Solberg har antakelig trodd at hun hadde en avtale med finansminister og Frp-leder Siv Jensen om at Høyre og Frp skulle jobbe for å sikre flertall for et forlik. De gjorde opp regning uten Listhaug.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hun har nemlig stor tro på Carl I. Hagens spesielle variant av parlamentarisk praksis om at partiet skal stemme for det man er for og mot det man er mot. Det synliggjør for velgerne forskjellen mellom Frp og andre partier. I asylsaken er det spesielt viktig for Frp å vise avstanden til Ap. Sett med Frps øyne er det viktig å få fram at Ap er liberalt asylparti og at det er på glid bort fra det Ap mente tidligere.

Frp har undervurdert alvoret i at et regjeringsparti dolker statsministeren i ryggen. En statsråd som ikke gjør som statsministeren sier, må normalt gå ut av regjeringen. Men forholdet mellom Frp og Høyre er ikke normalt. Statsministeren er ikke sterk nok til å sette Listhaug på plass. Hvis hun forsøker å kaste Listhaug ut av regjeringen, bryter den sammen.

Statsminister Erna Solberg har gitt uttrykk for sin frustrasjon over Frp i Høyres gruppemøte. Og ifølge VG var det et munnhoggeri mellom Erna Solberg og Sylvi Listhaug på en regjeringslunsj. Når den slags skjer i en koalisjonsregjering, sliter det på tilliten mellom regjeringspartiene. Høyre har også tidligere irritert seg over Frps dobbeltkommunikasjon og solospill. Men det har ikke vært så alvorlig som denne gangen. Hvis ikke statsminister Solberg får orden på forholdet til Frp, ryker samarbeidsavtalen og dermed regjeringen ved neste valg.

Asylsaken er løst i Stortinget. Norge har fått sitt strengeste asylregime noensinne. Køen av asylsøkere til Norge har skrumpet inn. Det skyldes ikke først og fremst en mye strengere norsk asylpolitikk. Årsaken er at alle land fra Tyrkia til Sverige og Danmark har innført en streng grensekontroll.

Les også: Skei Grande skjøt ned Hareides plan

Færre asylsøkere vil føre til at den politiske debatten her hjemme skifter fokus. Asylpolitikken vil ikke dominere fullstendig. Andre viktige saker kommer mer fram. De gjelder ikke minst økonomi og arbeidsledighet, som garantert blir en hovedsak i valgkampen.

Statsministeren kunne melde at det er positive signaler i norsk økonomi, men at vi må være forberedt på at ledigheten vil øke. Solberg viste til flere rapporter som tyder på det er blitt mer optimisme i næringslivet. Under pressekonferansen kom det nye tall fra Statistisk sentralbyrå om at det nå er 4.000 færre arbeidsledige siden januar. Byråets arbeidskraftundersøkelse viser at 128.000 nordmenn var arbeidsløse i april. Det tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken.

Regjeringens oppslutning ved valget neste år vil i stor grad avhenge av velgernes syn på statsministerens og regjeringens styringsevne. Hittil har Solberg stått solid og støtt på meningsmålingene. Velgerne har tillit til Solberg som statsminister. Listhaug-saken kan rokke ved tilliten. Men økonomien er nok enda viktigere for velgerne. Hvis regjeringen Solberg kan vise til at ledigheten faller, stiger muligheten for gjenvalg.

Mer fra Dagsavisen