Innenriks

Solberg fikk råd i kamp mot radikalisering

Ungdom som jobber mot radikalisering og ekstremisme, ber Erna Solberg (H) om å støtte dem åpent og tydelig. Tirsdag tok hun imot dem på Statsministerens kontor.

Av Kristian Skårdalsmo

– Jeg trenger bare at hun står ved siden av meg, sier Atif Jamil til NTB.

Han var en av initiativtakerne bak Fredens ring og slo ring rundt den jødiske synagogen i Oslo i februar.

– Vi trenger ikke penger, vi trenger støtte og motivasjon. Det er akkurat dette som gir motivasjon til å fortsette, både individuelt og som gruppe, sier han.

Solberg kvitterte med å skryte av de unge muslimenes engasjement:

– Veldig mange av oss er ikke klar over hva det betyr når de stikker hodet opp i et kontroversielt spørsmål i sitt eget miljø og også blir kontroversielle figurer for enkelte miljøer blant etniske nordmenn.

– De settes under mye press, men gjør en strålende innsats, sier Solberg til NTB.

Ord til handling

Bakteppet for møtet er frykt for at nordmenn skal bli radikalisert og reise til Syria for å krige. Av de minst 70 som er reist fra Norge, er rundt 15 personer drept i Syria. Samtidig har hjemvendte fremmedkrigere nylig stått bak angrep i Paris, København og Brussel.

Faten Mahdi Al-Hussaini har sammen med Yousef Assidiq opprettet gruppen JustUnity, som forsøker å hjelpe ungdommer i faresonen.

Al-Hussaini ba tirsdag regjeringen om å omsette de over 30 punktene i handlingsplanen mot radikalisering i handling.

– Én ting er at du klapper ungdommene på skulderen og sier «dette var bra». En annen ting er at du støtter dem på alle måter, fremhever deres stemme og gjerne støtter dem økonomisk hvis de sliter med det, sier hun til NTB.

Sammen med Assidiq holder Al-Hussaini foredrag for elever, lærere, politiet, barnevernet og PST og deltar i debatter og dialogmøter for å motvirke radikalisering.

«Livsadvokat»

Assidiq har selv en historie som radikal islamist. Han ønsker nå å være den personen han savnet da han selv falt utenfor.

– Når jeg jobber, ser jeg på meg selv litt som en «livsadvokat». Vi tar kampen med Nav, politiet og skolene og prøver å rette opp i de tingene som har gått galt i livet for enkeltpersoner som kan bli radikalisert, som er i en radikaliseringsprosess eller som allerede er blitt ekstreme, sier han til NTB.

Ifølge sin egen hjemmeside har JustUnity «avradikalisert» 19 ungdommer.

I sammenheng med handlingsplanen lover Solberg «å se på» mer pengestøtte til innsatsen.

– Mange av dem sliter nok med at de ikke representerer etablerte organisasjoner med pengestøtte fra Norges barne- og ungdomsorganisasjoner og andre, sier hun.

Norge er i juni vertskap for en større konferanse om voldelig ekstremisme. (NTB)

Mer fra Dagsavisen