Innenriks

Solberg bekymret for kullkraft

KLIMA: Kull utkonkurrerer norsk gass i Europa. Det bekymrer statsminister Erna Solberg (H), som mener gass spiller en viktig rolle i kampen mot klimaendringene.

Statsministeren talte under åpningen av den store oljemessa Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger mandag. Her understreket hun betydningen av å sette en pris på utslipp av klimagasser.

– Vi har ingen tid til nøling. Det er viktig arbeid å gjøre i forkant av FNs klimakonferanse i Paris i 2015. Vi må handle nå, sier Solberg.

For å få ned utslippene må vi ta kloke valg mellom ulike energikilder, mener hun.

Renest

– I den sammenhengen er naturgass klart renest av fossile energikilder. Utslippene ved bruk naturgass er mye lavere enn kull. I kraftproduksjon slipper naturgass ut om lag 50 prosent mindre CO2. Å bytte ut gamle kullkraftverk med nye og effektive gassdrevne kraftverk vil gi en enda større reduksjon, sier Solberg.

Hun mener naturgass kan spille en viktig rolle i overgangen til en framtid med lavere utslipp, som en trygg og stabil reserveløsning for ustabile energikilder som sol og vind.

– Dessverre ser disse elementene ut til å ble oversett i Europa, advarer Norges statsminister.

I arbeidet med en bærekraftig utvikling trengs et solid og forutsigbart rammeverk for alle aktører, understreker Solberg.

– Derfor bør prinsippet om en global prising på utslipp stå helt sentralt, sier hun.

Solberg får støtte av Statoil-sjef Helge Lund, som også talte under åpningen.

Prising

– Vi trenger en internasjonal prising på karbonutslipp, sier Lund.

Han trekker også fram behovet for en standardisering i olje- og gassbransjen.

ONS fyller 40 år i år, og i åpningstalen gratulerte dronning Sonja arrangørene. Dronningen sto for åpningen av messa flere ganger på 1980-tallet.

– Jeg var enormt imponert. I dag tror jeg at jeg kommer til å være enda mer imponert, sier dronning Sonja – og viste til at messa nå er utvidet med ytterligere to utstillingshaller.

«Changes» er året hovedtema for ONS, og messa varer til og med torsdag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen