Søkertallene legges fram: Nå vil flere bli sykepleiere

8.000 flere enn i fjor har fått studieplass i år, og totalt har 108.000 fått tilbud. Det er rekordmange, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Så langt er det klart at rett over 150.000 har søkt seg til universiteter og høyskoler i år. Det er 2,6 søkere per studieplass, en økning på 8,7 prosent fra i fjor. Det er rekordmange søkere, meldte NTB tidligere denne uka. I år er det 8.000 flere søkere enn i fjor og 108.000 har fått tilbud. 

– Annerledesåret 2020 fortsetter å sette rekorder, men i denne sammenhengen er det med positivt fortegn. Nå kan over 100.000 glede seg over å skulle ta steget inn i studielivet, kanskje for aller første gang. Det er godt nytt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) under fredagens pressekonferanse. 

– Kompetanse blir det viktigste drivstoffet for både offentlig og privat sektor i årene som kommer, legger han til.

Av de 149.541 som søkte, er over 135.742 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak. 

– For å møte den økte etterspørselen, har vi satt av penger til 4000 nye studieplasser bare i år, sier statsråden.

12 prosent flere søkere

Av de 149.541 som søkte, er over 135.742 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak.

Det betyr at det er 12 prosent flere kvalifiserte søkere i 2020 enn i 2019.

– For å møte den økte etterspørselen har vi satt av penger til 4.000 nye studieplasser bare i år, sier statsråden.

Poengmessig i ordinær kvote er alle de fem øverste plassene inntatt av medisinstudier ved Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Tromsø (UiT). Aller høyest ligger UiO, der søkerne måtte ha 69 poeng for å komme inn.

Så følger honoursprogrammet i realfag ved Universitetet i Oslo (UiO), et studium som toppet lista i kvoten for førstegangsvitnemål.

Les også: Flere tar høy utdanning: – Masteren min hadde ikke vært nødvendig for å få den jobben jeg har

Tøff konkurranse

På grunn av koronapandemien ble både skriftlig og muntlig eksamen i videregående skole avlyst. Hvorvidt dette har påvirket karaktersnittet og ført til at flere førstegangssøkere stiller med et høyere karaktersnitt, er vanskelig å si, ifølge Asheim.

– Det er vanskelig for det er så individuelt. Noen tror jeg dessverre har tapt på å ikke ha eksamen, mens andre sikkert har tjent på det, sier statsråden.

Ifølge Terje Mørland, avdelingsdirektør for utdanningstjenester i Unit, er det ikke noen klare indikasjoner på at videregåendeelevene som ikke har hatt eksamen stiller sterkere.

– Vi ser at økningen av 19-åringer som har kommet inn, ser ut til å være like stor på alle utdanningstyper, både de som har poenggrenser og de som ikke har det. Men det er noe vi får se nærmere på, sier Mørland til NTB. 

Flere har ikke fått plass

Totalt har åtte av ti kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass, og av disse har mer enn halvparten kommet inn på sitt førstevalg.

I år er det 27.743 kvalifiserte søkere som ikke har fått plass i hovedopptaket. Det er en økning fra i fjor, da tallet var 21.669. I 2018 gjaldt dette 26.657 søkere.

– I år er det rekordmange kvalifiserte søkere. Det er veldig bra. Det betyr at næringslivet, sykehus og skoler om et par år vil få tilgang på enda flere flinke folk. Når flere søker og flere er kvalifisert til plassene, er det også naturlig at poenggrensene for å komme inn på populære studier går noe opp, sier Henrik Asheim. 

Dårlig økonomi fører til at flere søker høyere utdanning

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sa forrige uke til Dagsavisen at de luktet lunten om at søkertallene til høyere utdanning ville bli ekstra høye i år, da Norge stengte ned i mars. 

– Det har skjedd før, at dårlig økonomi fører til at flere tar utdanning, sa han. 

Asheim mener det er positivt for Norge at så mange vil bruke tiden sin på å utdanne seg. 

At søkertallet i år har vært rekordhøyt, har også ført til at flere ikke fikk plass på studiet de helst ønsket. Asheim forstår skuffelsen, men mener det er viktig å ha en plan B.

– Mange har nok ønsker lenger ned på listen si som kanskje er interessante. I tillegg har vi fortsatt over 200 studier som har ledige plasser, blant annet innenfor lærer- og barnehagelærer, sa han. 

Flere søker seg til sykepleierutdanninga - 7.600 har fått tilbud

Sykepleiutdanningene ved OsloMet, NTNU i Trondheim og Høgskulen på Vestlandet i Bergen (HVL) er alle på listen over de ti studiene flest har satt som sitt førstevalg, ifølge StudentTorget.nos oversikt da søknadsfristen gikk ut i april. Tallene er nå klare og 7.600 har fått tilbud om plass på sykepleierutdanninga. Det er 403 flere enn i fjor. 

Sykepleierutdanningen ved Høyskolen på Vestlandet (HVL) ser en dobling i antall såkalte førstevalgssøkere, skriver Khrono

– Vi trur de gode søkertallene til sykepleieutdanningene våre kan ha noe med den pågåande koronapandemien å gjøre, sier prorektor for utdanning Bjørg Kristin Selvik i en pressemelding fra HVL.

Totalt har 17.849 personer fått tilbud om studieplass innen helsefag, sammenlignet med 16.800 i fjor. Det er en økning på 6,2 prosent.

Av alle søkere med tilbud har flest, 16,5 prosent, fått tilbud innenfor helsefag.

– Koronakrisen kan nok forklare en del av økningen i antallet søkere generelt. Vi ser at mange har søkt seg til helsefagene. Jeg tror mange så hvor viktig helsevesenet vårt var da koronapandemien rammet. Vi ser også en vekst i eldre søkere som kanskje benytter sjansen til å ta et årsstudium, sier Asheim.

Fortsatt ledige plasser 

Til tross for at søkertallene i år er rekordhøye, er det fortsatt mulig å søke seg inn på ledige studielplasser over hele Norge. Allerede 20. juli kunne man se om det var noe som fristet blant de nå 217 ledige plassene. 

Blant de ledige plassene er det flere muligheter for grunnskolelærer, faglærer eller barnehagelærer - landet rundt. I år er har lærerutdanninga 1.148 færre søkere enn i fjor. 

Les også: Høye søkertall til høyere utdanning: Nå er tilbud sendt ut