Innenriks

Snyter elevene for timer

Flere videregående skoler legger opp til færre timer enn det elevene har krav på - for å spare penger. Nå vil kunnskapsministeren kartlegge hvor stort dette problemet er.

- Alle skal ha det antall timer de har krav på, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Etter skolestreiken i høst ba partene kunnskapsministeren om å kartlegge antall undervisningstimer med kvalifiserte lærere i videregående skole. Målet var å finne ut hvor ofte elevene ikke får den undervisningen de har krav på.

I fikk Dagsavisen være til stede da partene, ved Kommunenes sentralforbunds leder Gunn Marit Helgesen og Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied, møtte opp på kunnskapsministerens kontor. Målet var, sammen med kunnskapsministeren, å sette i gang en slik kartlegging.

Et landsomfattende tilsyn fra 2008 viste at det var et avvik mellom kravet til antall undervisningstimer og hva elevene faktisk fikk av undervisning. Ofte ble det ikke satt inn vikarer når læreren var syk eller det ble benyttet vikarer uten tilstrekkelig kompetanse.

 

Planlagt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at det mest alvorlige problemet er at skolene forsøker å spare penger ved å planlegge for færre timer enn de skal.

- En ting er at man fyller opp med vikar hvis noen er borte. Men vi har også fått meldinger om at skoler legger opp til færre timer enn det de skal ifølge læreplanen. Man underbudsjetterer og bruker pengene på noen annet på skolen, sier Røe Isaksen.

- På en del skoler blir det ikke planlagt med det fulle timetallet. Det er situasjon, sier Ragnhild Lied fra Utdanningsforbundet. Hun setter pris på at de nå kan få et felles bilde av hvordan situasjonen faktisk er.

Gunn Marit Helgesen fra KS bifaller dette. - Men jeg kjenner meg ikke helt igjen i at vi planlegger for få timer, sier Helgesen. Hun peker på at mangelen på ressurser og kvalifiserte lærere gjør at de faktisk ikke klarer å gi elevene det korrekte antall timer.

 

Bekymret

I mange år har det kommet bekymringsmeldinger fra lærere og elever om at elevene ikke får det antall timer de har krav på.

- Det er mye som er valgfritt i skolene, men timetallet er satt, sier Isaksen. Han forteller at Elevorganisasjonen har fortalt at elevene mange ganger har møtt til timer, men at det ikke har vært noen voksne der. - Slik kan vi ikke ha det, sier han.

- For at vi skal kalle det undervisning, må det være timer en har med lærer, sier Ragnhild Lied.

- Elevene må få det antall timer som ligger i læreplanen.

Både hun og Helgesen er glade for at de nå skal få mer kunnskap om hva som faktisk skjer ute i skolene. Kunnskapsministeren sier at undersøkelsen både skal være på systemnivå og på et representativt utvalg av konkrete enkeltskoler.

- Er det for få kvalifiserte lærere i skolen?

- Det er for mange som mangler de kvalifikasjonene som skal til, særlig innenfor yrkesfag, sier Lied.

I budsjettet for 2015 har regjeringen satt av 50 millioner kroner som skal brukes på å kvalifisere ikke-kvalifiserte lærere. Hvordan dette skal gjøres i praksis er ikke avklart ennå. Kunnskapsministeren forteller at lærere på yrkesfag vil stå særlig i fokus.

Mer fra Dagsavisen