Innenriks

Snurr din egen turban i dag

INKLUDERING: I dag fylles Rådhusplassen med flere kilometer farget stoff og en indisk landsby i miniatyr. Alt for å avmytifisere sikher og turban i Norge.

- Vi inviterer hele Norge til Rådhusplassen for at alle kan få føle hvordan det er å ha en turban på hodet, sier Sumeet Singh.

Han fronter den norske turbandagen, men vil helst ikke bli kalt leder. For ham og resten av sikh-miljøet som for femte gang arrangerer turbandagen, er flat struktur et viktig prinsipp når de skal bygge ned fremmedfrykt for skjeggete sikher med fargerike turbaner.

- Vi vil knytte turbanen til noe positivt, fordi den representerer verdier som likeverd, solidaritet og kjærlighet. Den kjærligheten og gleden er det vi prøver å formidle på turbandagen, sier Singh.

Sjokkoppmøte

Under fjorårets arrangement var over 10.000 personer innom de ulike bodene på sjøsiden av Rådhuset. Besøkstallet var vanskelig å forholde seg til for arrangementets kontaktperson i Oslo.

- Vår mann i bymiljøetaten var sjokkert da det kom så mange. Han måtte innrømme at han ikke trodde det var så stort, sier Singh.

I fjor var det heller ikke mye hjelp å få fra været. I dag har meteorologene varslet mest skyer og litt regn, men de som tar turen får blant annet en tur gjennom et utsnitt av en indisk landsby. I dagene før turbandagen har Singh kjørt Oslo rundt etter nok høy til å få det til å se ekte ut. Og en gammel symaskin.

- Vi prøver å gi dem som kommer en opplevelse av å være i India, så vi serverer indisk mat, og lager forskjellige opplevelsesgater. Den ene vi satser mye på i år er en gate som skal forestille en indisk landsby fordi mange sikher i Norge kommer fra bondeslekter, sier Singh.

Turbanskolen

Nytt av året er den nystartede og høyst uoffisielle turbaneskolen. Den er åpen for alle og ved endt utdanning vanker det sertifisering som turbanekspert. Før du kan pryde deg selv med stempelet som viser at du er «godkjent av turbantinget» må du gjennom en hurtigopplæring med påfølgende teorieksamen. Hvis du består venter stempel og skryt fra skolens rektor - for anledningen en 12 år gammel gutt.

- Han er veldig blid hvis han er fornøyd med elevene, men kan være streng hvis de ikke er flinke, sier Singh.

Frivillighet på høyt nivå

Når du inviterer til turbanfest er det ikke beskjedne lengder med stoff som går med. Arrangørene har beregnet stoff til 2000 turbaner og hver turban er omtrent tre meter lang. Kjapt regnet blir det over en halv mil med turbaner.

- Hvor skaffer man så mye stoff på en gang?

- Mye kommer fra folk som på eget initiativ har kjøpt med seg ekstra når de har vært i India, sier Singh.

Selv om de har gått tom for turbaner tidlig de forrige årene, har de ikke økt mengden i år.

- 2000 er kapasiteten vår. Først skal du innom boden og få stoffet, så skal du lære å brette den, og så skal noen knyte den på deg. Klart det tar tid.

vegard.skorpen@dagsavisen.no

Sikhismen:

Sikhismen

Religionen er omtrent 500 år gammel.

Har sitt utspring i Punjab i India.

Det bor omtrent 5000 sikher i Norge.

På Alnabru ligger et av to sikhtempler i Norge. Det andre ligger i Drammen.

Singh er et vanlig etternavn og betyr løve.

130 frivillige er med for å gjennomføre den norske turbandagen.

Fargen og utseende på turbanen kan fortelle om hvor du er fra, litt som bunaden.

Kilde: Snl, ungesikher.no, Cappelen Damm

Mer fra Dagsavisen