Innenriks

Snur ryggen til Virke

SALIG SUPPE: Frelsesarmeen sto skulder til skulder med Virke i vrede mot NHO. Nå har de forlatt Virke for godt og meldt overgang til nettopp NHO.

Tidligere i høst gikk Frelsesarmeen, Virke og en rekke ideelle organisasjoner ut i Dagsavisen og protesterer mot NHOs angrep på ideelle aktører i helsesektoren. Striden står om pensjonen til de ansatte.

Nå har Frelsesarmeen meldt seg inn i Abelia - NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Hovedgrunnen er pensjon.

Bekymret

En lovendring gjorde at tidligere arbeidsgiver også måtte dekke såkalt regulering av pensjon. Frelsesarmeen fikk etter dette en salig pensjonsregning for institusjoner som var nedlagt mange år tidligere. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke har forsøkt å hjelpe Frelsesarmeen ut av uføret, og Virke-direktør Vibeke Madsen synes det er trist at Frelsesarmeen nå velger Abelia.

- Jeg synes det er synd at de velger å bryte ut av det fellesskapet. Jeg synes det er spesielt synd fordi NHO har vært så sterkt kritiske til vår løsning på problemet med historiske kostnader.

Kristin Skogen Lund har i et innlegg i Dagsavisen skrevet at NHO ikke kan akseptere at statens skal «subsidiere ideelle organisasjoner ved å betale pensjonsutgiftene deres», som de mener Virke vil.

- Vi har full organisasjonsfrihet i Norge, men denne overgangen til Frelsesarmeen, bekymrer meg, sier Madsen.

- For kostbart

Fagforbundet og Virke forhandlet i sommer fram en ny pensjonsordning for ideelle aktører. Dette skulle bli første gang den såkalte «hybridpensjon» skulle tas i bruk. Ordningen er en mellomting mellom dagens ytelsesordning, og en innskuddsordning.

- Dessverre viste det seg at den løsningen som ble skissert, var for kostbar for Frelsesarmeen. Den hadde elementer av uforutsigbarhet, særlig fram i tid, blant annet fordi noe av lovverket ikke er på plass, sier informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen.

Generalsekretær i Kirkens Bymisjon Oslo, Lars Erik Flatø «tar til etterretning» at Frelsesarmeen skifter over til Abelia.

- De ønsker å gjøre det motsatte av oss i Kirkens Bymisjon. Vi ønsker å ha pensjonsordninger som er nedfelt i tariff, og som dermed gir stor forutsigbarhet for våre ansatte, sier Flatø.

Han mener motivasjonen til Frelsesarmeen koker ned til én ting:

- I Abelia vil Frelsesarmeen kunne justere nivået på innskudd til pensjon uten forhandlinger. Det er kjernen i forskjellen her, sier han.

Slipper forpliktelser

En prosjektgruppe i Frelsesarmeen konkluderte med at en innskuddsbasert pensjon var det beste for at Frelsesarmeen skulle kunne overleve. Det var Anne-Dorthe Nodland Aasen som ledet gruppa.

- I dag har vi privat ytelsespensjon og offentlig lik tjenestepensjon. Særlig offentlig lik tjenestepensjon skaper uforutsigbarhet. Pensjonen etterreguleres hvert år på bakgrunn av blant annet lønnsoppgjøret. Dette må balanseføres, og påvirker vår økonomi kraftig fram i tid. For eksempel har vi nå 200 millioner kroner i forpliktelser som må balanseføres Dette blir ikke en del av den nye pensjonsordningen. Den nye pensjonsordningen er ferdig betalt og kostnadsført samme år, sier Aasen om bakgrunnen for at Frelsesarmeen skiftet fra Virke til Abelia.

- Staten må ta ansvar

Leder i Abelia Håkon Haugli understreker at Frelsesarmeen selv velger hvilken pensjonsordning de ønsker for sine ansatte. Og viser også en annen tilnærming til problematikken enn NHO sentralt.

- På generell basis er vi opptatt av at ideelle skal kunne konkurrere om anbud på lik linje med private. Det er et problem at de i sin tid ble pålagt å ha de samme pensjonsordningene som det offentlige. Det må vi klare å finne en løsning på, og det opplever jeg at regjeringen har sagt at de vil. Vi i Abelia mener at også det offentlige må være med å ta en del av dette ansvaret.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen