Innenriks

Snur om tigging

Anders Anundsen (Frp) må trekke tiggeforslaget til regjeringen, etter at Senterpartiet likevel ikke vil støtte de blåblå.

Dagen før justisministeren skal i åpen høring om asylbarna i Stortinget, annonserer Senterpartiet at de ikke vil stemme for regjeringens forslag om nasjonalt tiggeforbud.

– Det er oppsiktsvekkende at Sp nå går imot det de var for, sier justispolitisk talsperson Anders Werp fra Høyre.

Han mener dette er et avtalebrudd.

– Det var jo Sp som ønsket et nasjonalt tiggeforbud. Uten det vil de ikke bli med på et lokalt tiggeforbud, som hele tida har vært regjeringspartienes mål, sier Werp.

– Godt nok

Parlamentarisk leder Marit Arnstad sier Senterpartiet først og fremst var opptatt av å hindre kriminalitet og menneskehandel.

– Og her har vi kommet fram til at lovverket vi har i dag er godt nok, sier Arnstad.

Det norske tiggeforbudet har vakt oppsikt internasjonalt. Den siste uka har forslaget blitt spesielt omstridt, fordi det kom fram at også medvirkning til tigging ville bli straffet.

– Vi har aldri ønsket å straffe folk som ønsker å gi tiggere mat, klær og husly. Derfor mener jeg det var mest ryddig for oss å klargjøre dette nå, sier Arnstad.

Engasjement

Senterpartiet har to landsmøter på rad gått inn for et forbud mot tigging. Nå blir både avtalen med regjeringen og landsmøtevedtaket brutt.

– Senterpartiet har et knapt landsmøtevedtak for et tiggeforbud, men vi i stortingsgruppa må vurdere helheten i forslaget, og har kommet fram til at vi ikke kommer til å støtte det.

– Ja, jeg kan i hvert fall si at det har kommet flere dypt engasjerte tilbakemeldinger fra våre tillitsvalgte der ute, på dette forslaget, avslutter Arnstad.

Mer fra Dagsavisen