Politikk

Snorre Valen advarer Ap

- De bør ha lært av det som skjedde etter forrige gang en regjering ble felt på grunn av klima, sier SVs Snorre Valen. Han advarer mot konsekvensene om Ap ikke bidrar til en klimamelding SV kan leve med.

- Jeg er overrasket, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

- Jeg er overrasket over hvor lite innsatsvilje jeg ser fra toppen av Arbeiderpartiet når det gjelder klimameldingen. Jeg vil ha finansministeren, statsministeren og andre Ap-topper på banen for å si at vi skal oppfylle klimaforliket og at vi skal gjøre det gjennom framtidsrettede tiltak som skaper nye arbeidsplasser, bedre framkommelighet og reinere luft i byene. Tiltak som skaper en enklere hverdag for folk, som bygger landet på nytt, med ny infrastruktur. I stedet hører jeg lekkasjer i avisene fra Finansdepartementets notater der det står at man ikke har lyst til å gjøre en dritt. Da blir jeg skuffet. Jeg blir ikke sint, men jeg blir veldig, veldig skuffet.

- Viktigere enn regjering

Forrige uke ble det kjent at klimameldingen er utsatt nok en gang. Ifølge miljøvernminister Erik Solheim (SV) legges den fram for Stortinget tidligst i juni. Miljøbevegelsen advarer regjeringen mot å senke målene fra klimaforliket om utslippene skal kuttes med 20 prosent innen 2020.

For SV er det problematisk. Ender forhandlingene med en melding som bryter med klimaforliket, mener mange det vil være vanskelig for partiet å fortsette i regjering.

- Den enkleste måten å raskt få ut en klimamelding på er om vi i SV gir oss. Men de må ikke tro at vi kommer til å gi oss til juni. Velgerne våre er klimavelgere, det er den viktigste saken i vår tid, at klima ikke er høyest på dagsorden globalt betyr ikke at saken er mindre viktig, sier Valen og fortsetter:

- For meg er klima viktigere enn regjering.

- Og det har du med deg resten av partiet på?

- Det er jeg overbevist om. Men jeg tror ikke at vi kommer til det punktet, det tror jeg Arbeiderpartiet er utmerket i stand til å skjønne selv også. For det første skal man stå ved de avtalene man inngår, klimaforliket er en avtale mange partier la mye prestisje i. Det går dessuten ikke an å utsette en klimamelding tre ganger og ikke levere skikkelig.

- Dårlig for Ap

Valen, som er klimapolitisk talsmann for SV, vil ikke være med på at saken først og fremst er problematisk for hans eget parti.

- En dårlig klimamelding vil ikke være dårlig for SV, det vil være dårlig for Arbeiderpartiet. Det har historien vist, sier Valen.

- Dette handler ikke om hvor viktig det er for SV, det handler om hvor viktig det er globalt. Arbeiderpartiet har gjort feil her før, i 2000, da de var kjempefornøyde med seg selv da de felte en regjering på prestisjen i å bygge forurensende gasskraftverk, sier Valen.

Han henviser til at Kjell Magne Bondeviks første regjering falt da den avviste krav fra Høyre og Arbeiderpartiet om å endre forurensningsloven for å kunne bygge gasskraftverk på eksisterende teknologi. Jens Stoltenbergs første regjering overtok etter sentrumsregjeringen.

- Det påfølgende valget ble det dårligste for Ap siden 1924, sier Valen og legger til:

- De bør ha lært av det som skjedde etter at forrige gang en regjering ble felt på grunn av klima.

Ingen magisk grense

Ifølge Valen finnes det ingen magisk grense for hva SV kan akseptere.

- Jeg er en pragmatisk fyr når det gjelder innretting og varighet på tiltak. Jeg er mest opptatt av at vi i 2050 er et lavutslippssamfunn. 2020 er en viktig milepæl, det har alle partier bortsett fra Fremskrittspartiet vært enige om.

Det viktigste er den såkalte banen, at utslippene skal gå kontinuerlig ned til 2050.

- Vi må ha en bane som fortsetter etter 2020, vi kan ikke stirre oss blinde på en milepæl, det er retningen i dette som er viktig, sier Valen.

Han mener et av de viktigste tiltakene for å få ned utslippene må være et klimafond som finansierer klimatiltak og teknologiutvikling i industrien.

Valen legger ikke skjul på at dette er et av de tiltakene det kan bli størst strid om innad i regjeringen.

- Vi vet jo at Finansdepartementet får vondt i hjertet av en fondsløsning, de ser på det som øremerking. Det blåser jeg i, vi vet at det funker. Og mange er for. Så da er det kanskje på tide å gi seg. Det holder ikke som argument å si at det er ideologisk galt å gjøre det. Jeg er mest opptatt av at ting funker, sier Valen.

Mer fra Dagsavisen