Like mange er nysgjerrige, men antall søk i skattelistene har gått radikalt ned. FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX

Snoker mye mindre i skattelistene

SKATTESØK: Nye regler ser ut til å ha skremt folk fra å søke hemningsløst i skattelistene. Like mange er nysgjerrige, men vi søker mye mindre.

Nesten 77.000 personer hadde klokka 12 fredag logget seg inn på Skatteetatens nettsider. Det er en svak nedgang fra knapt 79.000 ved samme tid i fjor.

Tallet på søk har imidlertid falt markant – fra 1,77 millioner til drøyt 220.000. Med andre ord har hver person i år i gjennomsnitt søkt på snaut 3 skattytere, mot over 20 i fjor.

Nytt av året er at den man søker på, kan se hvem den nysgjerrige er.

– Det er så langt en klar nedgang i antall søk i listene. Vi antar at flere vil vegre seg for å søke i listene av ren nysgjerrighet med den nye ordningen, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til NTB.

– Hindrer snoking

Frps finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, er glad for at regjeringen har endret reglene for søk i skattelistene.

– Ved at du nå får beskjed om hvem som har søkt deg opp i skattelistene, hindrer vi nettopp det Fremskrittspartiet i alle år har advart om: snoking på naboen og på foreldrene til klassekameraten, eller kriminelle som vil vite hvor mye noen tjener, sier Hagesæter.

– Det er klart at jeg som stortingspolitiker må finne meg i at folk søker meg opp. Men jeg tror folk vil reagere om de får beskjed om at naboen eller medarbeideren har gjort det. Det er nettopp dette vi nå vil forhindre, fortsetter han.

Røkke rikest

Kjell Inge Røkke er landets rikeste, med en formue på nesten 11,8 milliarder kroner, ifølge skattelistene for 2013.

På andreplass finner vi industri- og finansmannen Johan H. Andresens 19 år gamle datter Katharina Gamlemshaug Andresen, som står oppført med 4,6 milliarder i formue.

Næringslivstoppen Trond Mohn følger på plassen bak, med 4,5 milliarder. Sønnen Fredrik Wilhelm Mohn har 4,3 milliarder, mens Svein Støle – hovedeier i finanskonsernet Pareto – har 4,1 milliarder i formue. (NTB)