Kultur

Snikende røvere, skjult Klatremus

Både små og store må klø seg i hodet for å finne ut hvor Klatremus har gjemt seg under omvisningen Feriepop på Popsenteret.

- Hvis dere tenker på hva som var populært for hundre år siden, hva tenker dere det er?

- Pyramider, svarer Sigurd Garpestad, som er seks år gammel.

Han er på omvisning på Popsenteret på Grünerløkka med familien sin. Det er sommerstille i Oslo, men ved Popsenteret er det ikke fullt så stille. Her er foreldre og barn samlet til Feriepop, som er en omvisning for de minste. Den arrangeres fra tirsdag til fredag klokken tolv presis. Her får små og store et innblikk i Torbjørn Egners univers og en liten dose av norsk populærmusikk.

- Ja, pyramider er fint, men jeg tenker mer på hva slags musikk som var populær, sier omviser Tora Nilsen.

Barna tenker og ingen svarer.

- Jo, det var blant annet en del vitser faktisk som ble satt musikk til, sier Nilsen.

- Vil du høre en vits, spør Solveig på fire år, som er søsteren til Sigurd Garpestad.

- Ja, svarer omviseren.

- En banan med slips, svarer Solveig.

Og omvisningen er i gang.

På jakt etter Klatremus

- Røvere er i grunnen litt som popstjerner. Tenk hvis en popstjerne skulle mistet den kule gullbuksen sin, slik røverne gjorde i Kardemomme by. Skal vi synge sangen røverne synger når de ikke finner buksa, spør Tora Nilsen.

I løpet av omvisningen skal de synge sanger, de skal tegne og danse, og ikke minst jakte på Klatremus. Han har gjemt seg ni steder i utstillingen, og barn og foreldre delt i to grupper skal finne ut hvor. De skal også svare på andre spørsmål om de kjente historiene til Egner. Sigurd og Solveig er med faren, Jon Ole Garpestad i røvergruppa, og de lister seg vel ikke akkurat stilt på tå når de skal ut og finne Klatremus. Sigurd løper og finner fort flere steder hvor Klatremus har gjemt seg.

- Flott, se om dere kan finne flere. Kan du hjelpe Solveig også, spør Jon Ole Garpestad, og ser seg rundt.

- Jeg lurer på om vi kan ha gått glipp av noen spørsmål her, jeg, sier han.

- Jeg har bare fire igjen, jeg, sier Sigurd, og løper videre.

- Hvor ble det av Solveig nå? Spør faren. Sigurd og Solveig har funnet en videostasjon med en presentasjon av Valkyrien Allstars som tydelig har fanget interessen en liten stund før det bærer videre.

- Pappa, jeg fant en, roper Solveig fra et hjørne.

- Ja, akkurat den har jeg svart på, for jeg trodde kanskje vi hadde gått forbi. Men det er to til jeg har glemt, sier faren.

«Mas, mas, mas»

Røvergruppa går gjennom lange ganger før de til slutt kommer ut i et større rom. Her sitter omviser Tora Nilsen i en stol. De andre setter seg ved henne.

- Ja, vil dere høre fasiten, spør hun.

Barna svarer rett på hvilket husdyr Kasper og Jesper og Jonathan har. En løve, selvfølgelig. Noen åpner for muligheten for at det var en sjiraff, men barna diskuterer seg fram til at det må være et vanskelig husdyr å ha med hensyn til plassen den tar.

- Har dere klart å svare på hva som er yndlingsmaten til Karius og Baktus, da, spør Nilsen.

Og barna har valgt rett alternativ: Loff med sirup på. Ikke taco, som var et annet alternativ. Selv om ikke alle har svart på alt er det likevel tid for premier til alle. Og premien er buttons.

- Ser dere hva som står på dem? Det står «Mas, mas, mas». Det er fra en sang av DumDum Boys, sier Nilsen. Premiene blir mottatt, men Feriepopen er på ingen måte ferdig. Nå skal alle danse, og Klatremus er ute av bildet for denne gang. Det er nemlig tid for mer moderne musikk.

Danser til Superhero

- Vi skal danse til en låt av Samsaya, som heter «Superhero», sier Tora Nilsen.

De små stiller seg i en ring, og foreldrene får en pust i bakken. Barna skal lære dansetrinn hvor de først later som om de pusser tennene, så skal de late som de hakker grønnsaker og rører rundt i en grønnsaksuppe, og til slutt skal de late som de er snikende, speidende røvere. Egner er ikke helt borte selv om popmusikken har tatt over. Og etter litt øving har de lært trinnene, i alle fall nesten. Sigurd har begynt å danse breakdance og Solveig er tørst og løper til far. Derfor er det kanskje greit med en ny og roligere aktivitet. Nå skal barna tegne, slik flere har gjort før dem denne sommeren. En av veggene er nemlig fylt med tegninger som besøkende barn har laget, og denne sommeren er også en del av tegningene blitt en del av utstillingen «Egnersommer» på Popsenteret.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen