Innenriks

Smakfulle julegaver

Én av to ønsker seg en spiselig gave.

Ingredienser 
(4 porsjoner)

2 glass kryddersild

1/2 dl julegløgg

2 ss gløggkrydder

1/2 dl rosiner

1/2 dl hasselnøtter

Sånn gjør du det:

Hell laken fra ferdigsilda i en bolle og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hakkede hasselnøtter. Legg silda over i et nytt glass og hell den oppgraderte laken over. La silda trekke i minst et døgn i kjøleskap før den spises.

Ingredienser

(4 porsjoner)

2 glass kryddersild

1 rødløk

1 rød chili

3 dl sildelake

2 ss tomatpuré

3 ss chilisaus

2 ss vann

1 ts grovmalt pepper

Sånn gjør du det:

Hell sildelaken fra kryddersilda i en bolle og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper. Skjær rødløk i tynne ringer og chili i tynne skiver. Legg så sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk. Silda bør trekke minst ett døgn i kjøleskap før den spises.

En fersk undersøkelse avslører to ting som kan inspirere til litt ekstra kjøkkenarbeid i desember: Vi er lei av julas kjøpemas. Og én av to ønsker seg gaver de kan spise.

- Jeg har de siste årene utelukkende ønsket meg julegaver som kan spises eller drikkes, sier Ingvald Bergsagel.

Han er ikke alene. Åtte av ti nordmenn setter pris på hjemmelagde julegaver. Halvparten av oss ønsker seg noe godt å spise til jul, viser undersøkelsen gjennomført av Norstat på oppdrag for Norges sjømatråd.

Handler mer enn i fjor

Til tross for ønske om godsaker under treet, anslår Hovedorganisasjonen Virke at hver og en av oss vil bruke 10.030 kroner på julehandelen - en økning på to prosent fra i fjor. Til sammen kommer vi til å svi av 50 milliarder kroner i norske forretninger i desember.

Butikker som selger leker, spill, film, smykker, kjøkkenutstyr, bøker, data og elektriske varer, omsetter for to til tre ganger mer i desember enn i en gjennomsnittsmåned, ifølge Virke.

- Vi kjøper mye varer som under produksjonen medfører klimagassutslipp, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

- Dette er ikke bærekraftig, fastslår han.

Sildefint

Framtiden i våre hender anbefaler folk å gi opplevelser eller mat.

Sild er kortreist, sier Synne Guldbrandsen, prosjektleder i Norges sjømatråd. Norge produserer 480.000 tonn sild i året, men vi spiser kun én prosent av den gode matfisken selv. Resten eksporteres til sildespisere i hele Europa, særlig i Sverige og Danmark.

- Sild er godt, og det er enkelt å lage, ja, det er enklere å lage enn for eksempel karameller, sier Guldbrandsen.

- Og så er det sunt! Silda er rik på omega 3-fettsyrer som gir huden fuktighet og bedrer konsentrasjonen, noe som er fint under juleforberedelsene, skryter hun blidt.

Gulbrandsen sier at om du ikke vil lage din egen lake, kan du kjøpe sild på glass, for så helle laken over på nytt glass og tilsette ingredienser du allerede har - for eksempel tomatpuré eller krydder.

Trendy julekurv

Men det er så visst ikke bare sild som kan utgjøre julematgaven. Den trendy delikatessebutikken Gutta på Haugen, på St Hanshaugen i Oslo, opplever at folk gir hverandre forskjellige typer mat i julegave.

- Selv om vi ikke har markedsført mat som julegaver, ser vi at folk kjøper mer matpresanger, sier Trond Svellet.

- Folk vil ha gode produkter fra småskalaprodusenter. De kjøper oster, syltetøy og oljer, og til menn er det populært med en kurv med pølser, mørk sjokolade og øl eller vin.

Ingvald Bergsagel sier ja takk til alt som kan puttes i munnen.

- Jeg ønsker meg skinker, pateer, olivenoljer, gammel balsamico, sennep, ukjente delikatesser eller godsaker fra fjerne strøk.(NTB tema)

JULESTEMNING PÅ GLASS: Kanskje mottakeren blir glad for sild lagt på lake av gløgg?

Ingredienser (4 porsjoner)

2 glass kryddersild

1/2 dl julegløgg

2 ss gløggkrydder

1/2 dl rosiner

1/2 dl hasselnøtter

Sånn gjør du det:

Hell laken fra ferdigsilda i en bolle og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hakkede hasselnøtter. Legg silda over i et nytt glass og hell den oppgraderte laken over. La silda trekke i minst et døgn i kjøleskap før den spises.

Ingredienser (4 porsjoner)

2 glass kryddersild

1 rødløk

1 rød chili

3 dl sildelake

2 ss tomatpuré

3 ss chilisaus

2 ss vann

1 ts grovmalt pepper

Sånn gjør du det:

Hell sildelaken fra kryddersilda i en bolle og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper. Skjær rødløk i tynne ringer og chili i tynne skiver. Legg så sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk. Silda bør trekke minst ett døgn i kjøleskap før den spises.

Mer fra Dagsavisen