ILLUSTRASJONSBILDE: Berit Roald/NTB scanpix

Små barn er blitt helsefriker

Over halvparten av barn helt ned i åtte-årsalderen sier de er opptatt av å ha en sunn og slank kropp.

 

«Jeg er veldig opptatt av å ha en sunn og slank kropp.»

Det er utsagnet barn og unge ble bedt om å ta stilling til i en ny undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). 55 prosent av gutter og 54 prosent av jenter mellom åtte og elleve år sier seg helt eller delvis enige i utsagnet.

– Det som topper ungdommens statushierarki, er sunn idrettsungdom. Det er utrolig viktig å være slank og veltrent. Det er de tynne jentene som er mest populære, og det er vanskelig å være ung og tykk, sier forsker ved SIFO Annechen Bugge.

Hun har i en årrekke forsket på barn og unges forhold til sunnhet, kosthold og kropp. Det mest overraskende med rapporten er at barn så unge som åtte år er blitt så opptatt av sunnhet og helse, fastslår hun.

– Dette er noe også små barn er opptatt av. Tenk på all informasjonen de får gjennom barnehage, skole, diskusjoner om hva de har i matboksen og hva de får på idrettsarrangementer. Det er et enormt fokus på hva barn spiser. Det får de med seg, på godt og vondt, sier Bugge.

Forbedrer utseendet

Mari Grinde Arntzen, fagansvarlig i journalistikk ved School of Fashion Industry og forfatter av boka «Perfekt», er svært bekymret for at barn er blitt så opphengte i sunnhet og kropp.

– Gjennom arbeidet med boka og som mor er det for meg opplagt at dette er et produkt av foreldrene. Barn tar etter foreldrene, så dette handler nok mer om foreldrenes opptatthet av sunnhet og helse enn barnas, sier Grinde Arntzen.

Sushi og smoothie

Blant de litt eldre barna er det enda flere som er opptatt av å ha en sunn og slank kropp. Blant barn mellom 11 og 15 år er det henholdsvis 57 prosent av gutta og 72 prosent av jentene som er helt eller delvis enige i utsagnet.

For de eldste, mellom 15 og 19 år, er andelen 53 prosent for gutter og 74 prosent for jenter.

– Ungdom svarer i likhet med voksne på spørsmål om hvorfor de er opptatt av å spise sunt, at de vil forebygge helseplager og overvekt. Men ungdom er langt mer opptatt av å forbedre utseendet, sier Bugge fra SIFO.

Samtidig er hun opptatt av at rapporten først og fremst avdekker en positiv utvikling av at barn og unge i langt mindre grad enn før drikker og spiser usunn mat og snacks som brus og godteri.

– Sushi, smoothies og andre nye, sunne varianter har virkelig slått an blant ungdom, sier hun.

Tegn på vellykkethet

Grinde Arntzen tror noe av forklaringen ligger i at sunnhet er blitt mer visuelt enn tidligere og tolkes som et uttrykk for hvor vellykkede vi er. Hun ser også at gutter nå er nesten like opptatt av kropp som jenter er.

– Det er bare å se hva ungdommen leser på nett. De mest populære bloggerne legger ut detaljerte treningsprogrammer og menyer over hva de har spist. De har nærmest en vitenskapelig tilnærming til en perfekt livsstil, sier hun.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Dyre og fine ting

I tillegg til å ta for seg unges syn på egen kropp og helse, tar SIFOs undersøkelse også for seg presset på å eie nye, fine og dyre ting.

Der er de unge langt mer delte. Kun seks prosent av landets unge er helt enige i at det er mye press. 25 prosent er delvis enige.

Resten er helt eller delvis uenige i utsagnet eller har ikke svart på spørsmålet.


Dusjer med klærne på

Et symptom på at kroppspresset blant unge øker, er at det blir mer og mer vanlig at ungdom som dusjer sammen, beholder klærne på.

Kroppspress blant de aller yngste har lenge vært et brennhett tema.

Tidligere i år kom boka «Påkledd i dusjen» av Wenche Bjørnebekk, som nettopp handler om hvorfor ungdom ikke lenger dusjer nakne etter gymtimer, fotballøkter eller svømmetimer. Mye av skylda legger hun på ungdommers forventninger til egen kropp og frykt­­­­en for å bli sett på som annerledes.

– Alle ungdommer svarer det samme om hva idealene på en perfekt kropp er. De er redde for blikkene, eller blikkene de tenker at de får, på seg når de kler seg nakne. Dette er snakk om gjennomsnittsungdommer, og ikke ungdommer som har fått mye kommentarer om kroppen sin tidligere, sa Bjørnebekk til TV 2 i mai.

 

Datter (5) nektet å skifte

I fjor sommer ble det en stor mediesak etter at den svenske artisten Navid Modiri (bildet) la ut et innlegg på Facebook der han uttrykte sinne etter at hans fem år gamle datter nektet å skifte til badetøy på stranda.

– Du fikk altså fire år som barn før du begynte å tenke på hvordan du burde se ut, skrev artisten i det følelsesladede innlegget.

Innlegget fikk enorm oppmerksomhet både i Sverige og Norge og ble delt tusenvis av ganger på sosiale medier.

– Det er en måned til du fyller fem, og du gjemmer deg bak håndkleet for at ingen skal kommentere rompa di. Du vil ikke at de skal synes at den er stygg, skrev han videre.