Innenriks

Slutt på finværet

VÆR: De som har hatt høstferie denne uka, trakk det lengste værstrået i år. De som har høstferie til uka er ikke så heldige.

Kort tid før vi skal snu primstaven fra sommer- til vinterhalvår er det lite som varmer på værvarselet:

– Vi har hatt en veldig fin septembermåned, nærmest litt flaks for de som har hatt ferie, sier vakthavende statsmeteorolog Nina Larsgård til NTB.

Kommende dagers varsel fra Meteorologisk institutt bekrefter at gufseværet er på vei:

– Vi har hatt en høytrykksrygg over oss en stund, men nå kommer det lavtrykk og regn inn fra havet. Det treffer som vanlig Vestlandet først og trekker så nordover, men når bare til en viss grad Østlandet. Østlendingene får likevel mye grå himmel.

Generelt vått

Selv om det ikke er de store regnskyllene det er snakk om, kan nesten ustanselig småregn være ille nok. Nordland og sørlige deler av Troms er mest utsatt der.

– Framover blir der uendret eller litt lavere temperatur i Nord-Norge. Det er stort sett regn hele helga, særlig fra Nord-Trøndelag til Harstad. Lenger nord blir det litt lettere vær. Nord i Troms og i store deler av Finnmark blir det trolig oppholdsvær søndag. Ellers er det ventet frisk bris, opptil kuling utsatte steder, sier Larsgård.

På Vestlandet er det ventet regnbyger både lørdag og søndag, ikke mye, men nok til at sola neppe får noen sjanse til å lyse opp innimellom. Også her ventes bris, og på utsatte steder kuling.

Mildt på Østlandet

Best ser det ut for Østlandet og Midt-Norge lørdag, med sørlig bris og bare litt regn.

– På Østlandet blir det litt høyere temperatur og så veldig mildt på søndag, stort sett oppholdsvær og perioder med sol. Også indre strøk av Møre og Romsdal og Trøndelag får stort sett opphold søndag og sørvestlig bris, mens det blir regn og kuling på kysten, sier Larsgård.

I Telemark og Agder blir det en rimelig fin helg, med stort sett opphold lørdag og søndag, og frisk bris ved kysten.

Mandag fortsetter det å være relativt fint vær østafjells, med lange perioder med sol fra tirsdag.

– Fra da av får de lite eller ingen nedbør ut uka, sier Larsgård.

Grave seg ned

Mandag er merket av på primstaven som Britemesse og kåldagen, da man skulle høste kål. Det skal dessuten være denne dagen bjørnen går i hi. Været tatt i betraktning er kanskje det en god idé i nord og vest:

– Nordland og Troms kan vente seg enda mer regn fra mandag og tirsdag. Finnmark får stort sett opphold og perioder med sol lengst nord. Fra onsdag enda mer regn, men fremdeles perioder med opphold på Finnmarksvidda, sier statsmeteorologen.

Vestlandet og Trøndelag kan vente seg regn hele uka, særlig i begynnelsen, deretter mer spredt. Hele veien slik at det holder seg vått og grått.

De store høststormene er ikke ventet noe sted, men hvis man tror på gamle værtegn kan onsdag være dagen for å titte ut av vinduet. Denne dagen, 9. oktober, skal sommeren trekke sitt siste sukk og sende en runde sterk vind, slik at det siste løvet blåser av trærne. (NTB)

Mer fra Dagsavisen