Innenriks

Slik vil KrF grønnmale budsjettet

KrF vil bruke 150 millioner kroner på et nytt bioøkonomiprogram i sitt alternative budsjett. Fiskeavfall er den nye oljen.

Bilde 1 av 2

- Vi må skape verdier ut av det vi ikke visste var verdier. Vi må lage noe mer ut av treflisa som i dag går til brensel og isolasjon, eller avskjæret til fisken som vi ennå ikke vet hvordan vi fullt ut kan bruke, sier Line Henriette Hjemdal, næringspolitisk talsperson for KrF og østfoldrepresentant.

I morgen legger KrF fram sitt alternative budsjett, Venstre følger etter på tirsdag. Det er helt sentralt for begge samarbeidspartiene til regjeringen at neste års statbudsjett må bli grønnere.

LES OGSÅ: Klimakrise hos de borgerlige

KrF vil legge fram nye, grønne forslag på transport, forbruk og 150 millioner kroner til et nytt bioøkonomiprogram under Innovasjon Norge.

Det grønne skiftet

- Vi må gå fra det svarte karbonet og over til det grønne skiftet, og dette er et konkret tiltak vi vet vil gi verdiskaping. OECD sier Europa kan ta en ledende rolle innen bioøkonomi, og Stortinget har bedt regjeringen jobbe ut en bioøkonomistrategi som ikke er kommet ennå. Vi i KrF er så utålmodige på å få dette til, at vi vil lage programmet nå, sier Hjemdal til Dagsavisen.

Bioøkonomi handler om å ta i bruk fornybare råvarer på nye måter og la råvarene bli utgangspunkt for flere produkter enn i dag. Biodrivstoff basert på avfall fra skogindustrien, soya eller raps er et eksempel, men tanken er at biomasse kan brukes til langt mer enn brensel, for eksempel som en erstatning for plastprodukter.

Kutte fossilt

Fagsjef Kåre Gunnar Fløystad i miljøorganisasjonen Zero sier bioøkonomi handler om å lage merverdi ut av det en allerede produserer og slik redusere forbruket av fossile råvarer.

I Italia bruker de for eksempel ugress fra landbruket og gjør det om til nyttige produkter som erstatter plastikk, smøremiddel og gummi, forteller han.

- Enzymer fra ugress brukes til og med i osteproduksjon. Det er et eksempel på hvordan noe som ikke var verdt noe som helst blir verdt masse, sier Fløystad til Dagsavisen.

Fiskeavfall kan for eksempel brukes til biogass og energiprodukter.

- Eller man kan lage protein av det og produsere dyrefor, sier Fløystad.

- For lave ambisjoner

Line Henriette Hjemdal i KrF er klar på at regjeringens forslag til statsbudsjett ikke tar klimaforpliktelsene og løftene om det grønne skiftet på alvor.

- I fjor skrev statsministeren under klimaavtalen i Paris, vi har forpliktet oss til å få ned klimautslippene for verdens skyld. Dette er det første budsjettet etterpå, men regjeringens forslag er ikke grønt nok. De har for lave ambisjoner. For å komme i gang med det grønne skiftet er det nødvendig med større kvantesprang sier Hjemdal.

I regjeringens budsjettforslag legger de opp til å øke avgiften på diesel med 35 øre og bensin med 15 øre per liter. Samtidig foreslås kutt i årsavgiften, økt pendlerfradrag og bompengereduksjoner. Beregninger viser at lettelsene alt i alt gjør det billigere å være bilist.

LES OGSÅ: Følger ikke egne klimaråd

Striden mellom regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre om bilavgifter og det grønne skiftet, ventes å bli en av de tøffeste sakene når partiene nå skal starte budsjettforhandlingene førstkommende onsdag.

Mer fra Dagsavisen