Innenriks

Slik unngikk Oslo skolestreiken

STREIK: Mens tusenvis av lærere landet rundt forbereder seg på kraftig opptrapping av streiken ved skolestart, kan Oslos lærere, barn og foreldre glede seg til skolestart.

Sommerferien er snart over, og tusenvis av norske skolebarn- og ungdommer er i ferd med å forberede seg til skolestart. Samtidig forbereder lærerne seg til en omfattende opptrapping av streiken som har pågått siden juni. Tomme klasserom kan bli et vanlig syn utover høsten. Dersom lærerne og KS ikke kommer til enighet innen kort tid vil tusenvis av lærere streike når skoleåret starter.

I forrige uke ble partene i konflikten kalt inn til et pliktmøte hos riksmekleren. Bortsett fra en beskjed om at møtet var resultatløst, har riksmekleren nå satt munnkurv på partene om hva som foregår bak de lukkede dørene.

Men til tross for at en storstilt opptrapping kan lamme Skole-Norge, vil det 18. august bli skolestart i Oslo som planlagt.

- I Oslo er det ikke streik fordi vi har en arbeidsgiver som har vært interessert i å finne en løsning vi kan samles om i stedet for å velge en konfrontasjonslinje, sier leder i Utdanningsforbundet i Oslo, Terje Vilno.

Mindre tvang

Oslo er eget tariffområde, og forhandlingene i hovedstaden gikk parallelt med forhandlingene i KS-området. Og der et rungende 73 prosent av lærerne sa nei til forhandlingsresultatet i kommunene, sa 60 prosent ja i Oslo. Så var det også en ganske annen avtale de kom fram til i hovedstaden.

- I KS ligger det i den framlagte skissen at det er endringer i påtvunget tilstedeværelse på skolen. Der skal lærerne være på skolen i 37,5 timer i uka om forholdene ligger til rette for det. Sånn har vi det ikke i Oslo. Så tvangselementet er ulikt fra Oslo og KS, sier Vilno.

Han mener det viktigste ikke er hvor og når lærerne gjør jobben sin, men hvordan.

Forsøksordninger

- Det er i møte med elevene det er viktigst at lærerne gjør jobben sin. Hvor og når de forbereder seg er mindre viktig. I Oslo samarbeider lærerne godt, og vi har en avtale som gjør at man kan inngå lokale avtaler på skolenivå hvis partene er enige.

Det er i all hovedsak endringer i arbeidstidsavtalen lærerne streiker for. Helt siden februar har KS gått høyt ut og villet endre lærernes frihet til hvor og når de skal bruke arbeidstida si, for å sørge for at lærerne faktisk er på skolen i arbeidstiden. Det har ført til noe som har blitt kalt et læreropprør, med demonstrasjoner og aksjoner blant lærerne for det de mener er mistillit fra arbeidsgivers side.

Også i Oslo ville kommunen gjøre endringer i arbeidstiden, forteller Vilno. I stedet kom de fram til et forsøksprosjekt for 40 Oslo-skoler.

* Omtrent 20 skoler skal se om de innenfor dagens avtale kan legge opp en prosess på skolene der de finner ut om tida og kreftene brukes på de riktige oppgavene.

* Omtrent 20 skoler skal ha bundet tilstedeværelse for lærerne 35 timer i uka. Det er allerede skoler i Oslo i dag som har denne ordningen.

- Vi vet at Oslo-skolen i dag får til en god del ting, men vi vet også at Oslo-skolen sliter mest med å få flere elever til å fullføre og bestå utdanningen. Da tenker jeg at forsøkene vil gi innsikt i om det er arbeidstidsbestemmelsene som bør endres, eller om vi skal se nærmere på andre ting, sier Vilno.

Roser kommunen

Begge prosjektene skal strekke seg ut skoleåret 2015/2016, og skal evalueres i etterkant.

- Et felles moment for begge forsøkene er at skolene kan be seg fritatt for sentrale føringer. Det tror vi fører til at man sanerer noen av oppgavene på skolene, og heller konsentrerer seg om det som er viktigst og best for elevene, sier Vilno.

- Det viktigste i avtalen for oss er at skolene selv i større grad kan ta styring over hvordan de bruker tida. Det er med lærerne som med folk på alle andre arbeidsplasser, det er alltid mer å gjøre enn vi har tid til, sier han.

Han roser Oslo kommune for å ha vært mer imøtekommende en KS, og er glad for prøveordningen de nå har kommet fram til.

- Men vi skal ha noe av æren selv også. Vi har hatt en god dialog med Oslo kommune, og møtt hverandre med respekt, sier Vilno.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen