Innenriks

Slik søker du innsyn selv

Offentlighetsloven gir alle rett til å søke innsyn i saker, dokumenter og avgjørelser i forvaltningen. Loven kan være et nyttig verktøy for de fleste.

Skal du søke om å bygge en garasje eller utvide huset med en utvendig bod, kan du på forhånd undersøke hvordan kommunen du bor i behandler byggesøknader.Enhver kan kreve innsyn i både statlige og kommunale saker. Hvis de lokale bygningsmyndighetene nekter deg å sette opp garasjen eller boden og du samtidig finner ut at naboen eller andre i kommunen har fått godkjent lignende søknader, kan du ved å kreve innsyn i dokumentene i de tidligere sakene få innsikt i om du behandles likt med andre i kommunen.

Søkbart på nettet

Gjennom en større undersøkelse har Dagsavisen gransket hvordan regjeringen praktiserer offentlighetsloven. Undersøkelsen viser at svært mange saker og dokumenter blir forsøkt hemmeligholdt. Men offentlighetsloven når langt utover departementer og regjering og skal praktiseres i all offentlig forvaltning. Ikke minst byr den på store muligheter for den som vil sette seg inn i lokale forvaltningssaker.

Alle kommuner plikter å ha offentlige journaler, og mange kommuner har allerede sine journaler elektronisk tilgjengelige og søkbare på internett. Gjennom retten til å kreve innsyn kan offentlighetsloven derfor være svært nyttig for allmennheten. Dersom din kommune ikke har journalen så enkelt tilgjengelig, kan du ved å møte opp personlig i rådhuset eller hos den enkelte etat kreve tilgang til de offentlige journalene og få hjelp til å finne saker du er interessert i. Disse kan du så søke innsyn i, med offentlighetsloven i ryggen.

Svar på e-post

En annen mulighet til å få oversikt over saker fra din kommune som er til behandling i statlige etater eller departementer, er å søke i Offentlig elektronisk postjournal (OEP), som er en felles publiseringstjeneste for statlige virksomheters postjournaler.

Det kan for eksempel hende at du vil vite hvor langt planene eller gjennomføringen av en større veiutvidelse i ditt område er kommet. De ulike postjournalene er samlet i en felles database som er søkbar for brukerne, på www.oep.no. Der kan du søke og bestille innsyn i den informasjonen du finner interessant.

Bestillingen blir sendt til virksomheten som er ansvarlig for journaloppføringen. Deretter blir bestillingen behandlet som et innsynskrav, og du får svar direkte fra virksomheten. Du kan da velge om du vil ha svar via e-post eller via tradisjonell postforsendelse.

Store klagemuligheter

Offentlighetsloven gjelder all «tradisjonell forvaltning», som departementer, kommuner, fylkeskommuner og en del selskaper med offentlig eierskap. Loven gjelder ikke for domstolenes dømmende virksomhet og politiets arbeid med straffesaker, og heller ikke for Stortinget og dets organer.

For å få innsyn, må du kreve det hos den virksomheten som har dokumentene eller opplysningene du søker. Du trenger ikke å vise til noen lovhjemmel. Du trenger heller ikke å oppgi saksnummer eller dokumentnavn.

Det eneste som kreves, er at du gir en beskrivelse som gjør det mulig å finne de aktuelle opplysningene eller dokumentene du søker og at det ikke er altfor omfattende, noe som er beskrevet i offentlighetslovens paragraf 28.

Offentlighetsloven finner du ved å gå inn på www.lovdata.no eller på www.offentlighet.no, hvor ulike innsynsmetoder er beskrevet i detalj.

Hvis du får avslag, kan du alltid klage til dem som har nektet innsyn. Du kan da også kreve en begrunnelse for avslaget. Får du avslag i en innsynsbegjæring av kommunen, kan avslaget klages inn for Fylkesmannen.

Dersom avslaget opprettholdes, kan du klage avslaget videre til Sivilombudsmannen. Har du krevd innsyn i en sak som er til behandling i et departement og fått avslag, kan du velge om du vil klage avslaget inn for Kongen i statsråd eller til Sivilombudsmannen.

Dagsavisen har tidligere omtalt en undersøkelse gjort av en innsynsgransker som gikk gjennom alle innsynssakene som har vært til behandling av Kongen i statsråd siden 1995. Undersøkelsen viste at ingen har fått medhold i klager til Kongen i statsråd på 17 år. Blant journalister og andre som ofte krever innsyn, er det derfor en utbredt erfaring at Sivilombudsmannen er veien å gå hvis du skal ha håp om å få en reell overprøving av saker som forvaltningen forsøker å unnta fra offentlighet.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen