Innenriks

Slik skal Ap vinne byene

ORDFØRERKAMP: Arbeiderpartiet ser mot kjendis-politikerne når de vil vinne tilbake de blå byene ved kommunevalget i 2015. Advokat Geir Lippestad er lansert i Oslo.

Arbeiderpartiet i Oslo ruster til ordførerkamp fram mot lokalvalget i 2015. Én lansert kandidat er kjendisadvokat Geir Lippestad.

Det var NRK som først meldte at Lippestad blir vurdert som et godt ordføreremne i flere deler av partiet, og at et klar flertall av lederne for de ulike bydelspartiene mener han vil være en god kandidat.

Lippestad selv understreker at han ikke har tenkt tanken om å stille som ordførerkandidat.

- Hvis jeg får det spørsmålet skal jeg selvfølgelig gi et skikkelig svar, sier Lippestad til Dagsavisen.

Les også: Skal vinne ordførerne

- Sans for Lippestad

Om svaret blir ja, tar han opp kampen med sittende ordfører Fabian Stang. Høyre-ordføreren har ikke et vondt ord å si om den kjente advokaten.

- Jeg har møtt ham flere ganger, og har stor sans for ham, sier Stang.

Han vil likevel ikke si noe som helst om lanseringen av Lippestad som ordførerkandidat.

- Det ville være det samme som om Libe Riber-Mohn skulle mene noe om nominasjonsprosessen i Oslo Høyre, forklarer Stang.

Lippestad mener personlig at det er flere oppgaver de blå Oslo-politikerne burde gjøre bedre.

- Det er noen helt basale tjenester som må på plass. Blant annet en bedre rusomsorg. Men også et bedre akutt nødtilbud til de som ikke har et sted å sove i Oslo i dag. Her mener jeg Oslo tøyer strikken for de menneskerettslige forpliktelsene vi har inngått, sier Lippestad.

Selv om Lippestad er en populær mann i partiet, finnes det også flere i Oslo Ap som er skeptisk til den nære assosiasjonen til 22. juli-saken, etter det Dagsavisen erfarer.

Samtidig gjøres det klart at det er aktuelt å velge en kjent person. Det vises til at Ap tapte ordførerkampen knapt da skuespiller og eks-statsråd Ellen Horn var kandidat.

Lanserer Mohn

I blå Bergen ses det også mot kjendiser i spekulasjonen rundt hvem som kan ta opp kampen mot den karismatiske Trude Drevland (H).

Ap i Bergen vurderer å gå utenfor det etablerte bypolitiske miljøet for å finne en ordførerkandidat velgerne kan samles om. Ifølge BA er krimforfatter Gunnar Staalesen og mangemilliardæren Trond Mohn blant dem som nevnes. Mohn har svart kontant nei på spørsmål om han er aktuell. I samme avis har han tidligere sagt at streikevåpenet er gått ut på dato.

Også tidligere byrådsleder og statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen blir nevnt. Hun synes spekulasjonene er premature.

- Denne prosessen er ikke begynt, og dette er ikke en aktuell problemstilling, sier Strøm-Erichsen til Dagsavisen på spørsmål om hvordan hun vurderer sjansene for å stille.

Hun mener i hvert fall det er mye i Bergen å rydde opp i.

- Personlig er jeg engasjert i diskusjonen rundt hvor bybanen skal gå og andre viktige byutviklingsspørsmål. Hvordan vi skal få til en framtidsrettet havn i Bergen, er et annet spørsmål. Vi ser også i Bergen at skoler forfaller, og sykehjem med ufattelig dårlig standard, sier Strøm-Erichsen engasjert.

Tidlig ute

Arbeiderpartiet sliter med fotfestet i byene med størst befolkning på Vestlandet, som Bergen og Stavanger. Å vinne kommunevalget blir derfor nøkkelen til å få regjeringsmakten tilbake i 2017, slo partisekretær Raymond Johansen fast kort tid etter valgnederlaget.

Leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, leder Arbeiderpartiets storbyutvalg som skal utvikle ny politikk slik at partiet når nettopp det målet.

De har allerede blinket ut fem saksområder de skal fokusere spesielt på: Miljø, trygghet, boligbygging, næring og innovasjon og integrering.

Ap er et halvt år tidligere ute i år med å få klargjort kandidatene sine. Tanken er at mye av valget avgjøres allerede i år.

Om Lippestad har Bøhler nok av godord.

- Han er et viktig medlem for oss, og jeg tror han har oppnådd manges respekt etter hvordan han håndterte 22. juli-saken på. Han har siden delt av sine egne personlige erfaringer, og framstår som en ærlig person, sier Bøhler.

Nominasjonsprosessen vil starte i august og avsluttes i november 2014.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen