Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen, forsikrer at de skal stille strenge krav til miljø og sikkerhet i rivingsprosessen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Slik rives store bygg

REGJERINGSKVARTALET: Når bygningene i regjeringskvartalet skal rives, skjer det trolig ved at de klippes opp av store jernsakser.

- Denne skal rives allerede til høsten, sier Harald Vaagaasar Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, og peker mot den plastkledde S-blokka i regjeringskvartalet.

Statsbygg er byggherre når Y-blokka, S-blokka og R4 skal rives. Rivingstidspunkt for de to siste bygningene er ikke bestemt ennå.

Etter lang tids opprenskning er det nå så å si bare skallene som står igjen, ifølge Nikolaisen.

- Byggene er strippet helt ned, både inn- og utvendig, slik at det kunne tas et valg om å rive eller bevare, forteller han.

Dermed er også en viktig del av rivingsjobben allerede gjort.

Innvendig omfatter en rivingsjobb generelt å fjerne alt av inventar, rive ikke-bærende vegger, himlinger og fjerne belegg og tepper. Vanskelige, risikofylte konstruksjoner kan rives med riverobot (en mindre gravemaskin som fjernstyres).

 

Støvsugde ark

Hvert vindu tas ut ved å demontere listverk og kappe eller skru ut det vinduene er festet med. Himlingsplater fjernes, og veggfester løsnes med brekkjern. For å rive trapper brukes håndkraft eller en minigraver og skjærebrenner.

Materialgjenvinning vil ofte kreve at maling eller belegg fjernes fra forurensede overflater, for eksempel ved å sandblåse, slipe eller høytrykksspyle med vann. Miljøskadelige materialer krever spesiell omhu. Ifølge Byggteknisk forskrift (TEK 10) skal minst 60 prosent av avfallet kildesorteres på byggeplassen.

I regjeringsbyggene ga kombinasjonen hemmeligstemplede papirer som skulle tas vare på, og mye asbest, ekstra mye jobb.

- Papirer måtte enkelte steder støvsuges ark for ark, forteller Lars Henrik Moe, prosjektsjef i Norsk Gjenvinning Entreprenør AS.

Sammen med tre andre firmaer har de, på oppdrag fra Statsbygg, tømt bygningene innvendig. Firmaet kommer også til å delta i anbudsrunden for å få rive byggene.

 

Tygger betong

Moe tror den mest sannsynlige rivemetoden vil være å kjøre gravemaskiner med lang arm og store, hydrauliske sakser inn på plassen.

- Når man river store bygninger, bruker man som regel gravemaskiner med sakser som klipper bygget ned i småbiter, sier han.

Gravemaskinarmene kan rekke 30-40 meter opp i været. Jern- og betongsaksene tygger i stykker betongen. Innerst på saksen sitter en slags knipetang som klipper armeringsjern.

På gravemaskinene kan det eventuelt monteres pigg, skuffe eller sorteringsklype, avhengig av behov. Trolig vil flere benyttes samtidig: Saks til å klippe i stykker, sorteringsklype til å putte i riktig container og skuffe til å få materialene opp på lastebiler.

Statsbygg-direktøren påpeker at det kan bli aktuelt å sikre gater i nærheten under rivingen. Bygninger og folk i området vil bli berørt av både riving og bygging.

- Dette kommer til å være en byggeplass i flere år, med masse anleggstrafikk. Det vil bli støv. Det vil bli støy. (NTB Tema)