Innenriks

Slik reagerer opposisjonen på revidert nasjonalbudsjett

Frykter for kommuneøkonomien. velferden og ledigheten og mener det bør brukers mer oljepenger.

– Det som har kommet av nyheter så langt, er deprimerende. Når det gjelder kommuneøkonomien, er det på langt nær tilstrekkelig, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

– Dette er velferden vår. Nå er den i en alvorlig krise, og regjeringen stiller ikke opp, sier hun og peker på at finansminister Jan Tore Sanner (H) har uttalt at det vil være lang vei tilbake for norsk økonomi, mens kommunalminister Nikolai Astrup sier at kommunene kommer til å få økte inntekter til neste år.

– Budskapet fra regjeringen henger ikke sammen, sier Kaski.

Les også: Regjeringen bryter handlingsregelen – vil bruke nesten 420 oljemilliarder i år

Hun er ikke overrasket over en nær doblet bruk av oljepenger til neste år.

– Dette blir bare første delen av regningen. Det vil komme mer, sier hun.

Også Sp opptatt av kommunevelferden

Det er helt uaktuelt med et revidert nasjonalbudsjett som fører til at kommunene må kutte i oppvekst og omsorg, mener Senterpartiet.

– Det er ekstremt viktig at man ikke legger opp til en kommuneøkonomi som fører til at kommuner må kutte bevilgningene til skoler og sykehjem. Det er uaktuelt, slår Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast overfor NTB.

Samtidig er det store forskjeller mellom kommunene, påpeker han.

– Vi må bli enige om hva som er fakta. Her spriker det veldig mellom hva kommunen melder, og hva regjeringen mener. Det viktigste er trygghet for kommunene slik at de slipper å kutte, sier Vedum.

Bekymret over ledigheten

Innsatsen for å få ned arbeidsledigheten blir Arbeiderpartiets hovedprioritet framover, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Hadia Tajik.

– Vi har nå den høyeste arbeidsledigheten på 75 år. Det er veldig alvorlig for de mange enkeltmenneskene og familiene som står i dette og går en uforutsigbar framtid i møte, sier Tajik til NTB.

Hun viser til hovedtallene for revidert nasjonalbudsjett, der det kommer fram at Norge ligger an til å få en registrert arbeidsledighet på 5,9 prosent i år.

– Den viktigste jobben for oss nå, er å sørge for at arbeid til alle igjen blir jobb nummer én, sier Tajik.

Sp-leder Vedum mener også det vil være avgjørende framover å få arbeidsledigheten ned.

– Bak de store tallene i budsjettet må vi se på hvordan ledigheten i de ulike delene av landet utvikler seg. Vi må klare i revidert å sette inn tiltak der det er størst utfordringer, sier Vedum.

– Med den høye ledigheten vi har nå, vil det være krise om kommunene må kutte planlagte oppussingsprosjekter for å spare penger.

Les også: Regjeringen utsetter kutt i eiendomsskatten

Tror det trengs mer oljepenger

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug tror ikke 419,6 milliarder kroner i oljepenger er nok i revidert nasjonalbudsjett.

– Jeg tror vi må påregne å bruke enda mer oljepenger for å komme igjennom denne krisen, sier Listhaug til NTB.

Hun viser til nøkkeltallene fra regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, der det kommer fram at regjeringen legger opp til en oljepengebruk på 419,6 milliarder kroner, noe som tilsvarer 4,2 prosent av oljefondets totale verdi.

Ifølge Listhaug vil Fremskrittspartiet blant annet ta til orde for å bevilge mer til helse.

Rødt: «Puslete» oljepengebruk

Også Rødts nestleder Marie Sneve advarer mot å la seg blende av regjeringens oljepengebruk. «Puslete», mener Rødts nestleder Marie Sneve.

– Det er viktig å ikke la seg blende av store tall med mange nuller. Dette kan se ut som mye penger, men revidert budsjett ligger bare 2 promille over Stoltenbergs handlingsregel, sier hun.

– Hvis regjeringa mener dette er full krisemobilisering, viser det at de har misforstått alvoret i krisen, sier Sneve.

Handlingsregelen ble innført av tidligere statsminister Jens Stoltenbergs første regjering og gikk ut på at bruken av oljepenger skulle begrenses til 4 prosent. Dette er senere justert ned til 3 prosent.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

MDG urolig for kollektivtilbudet

I revidert nasjonalbudsjett får kollektivselskapene under halvparten av det de trenger for å opprettholde tilbudet, hevder MDG.

– Det som har kommet så langt fra regjeringen, gjør meg urolig, sier MDG-leder Une Bastholm til NTB.

Kollektivtrafikken – buss, tog og ferje – antas å få 2,5 milliarder kroner i år. 1,5 milliarder kroner kommer i tillegg til den ene milliarden som allerede er vedtatt. Men det er under halvparten av det som trengs for å opprettholde tilbudet, ifølge MDG.

– De som bor i by, er helt avhengig av kollektivtilbudet hver eneste dag, sier Bastholm.

LO: Skuffende svakt

LO mener regjeringen satser for lite på arbeid, sysselsetting og velferd i revidert budsjett.

– Den viktigste jobben nå er å få over 400.000 arbeidsledige eller permitterte nordmenn tilbake i jobb, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO mener forslaget fra regjeringen om å utvide den midlertidige permitteringsordningen ut oktober er et skritt på veien, men ikke nok. De mener anledningen til å permittere må utvides til tiltakene er faset helt ut.

– Det vil bidra til å skape trygghet for bedrifter og ansatte. Permitteringsperioden må utvides til 52 uker, og de midlertidige permitteringsreglene bør nå utvides til 1. januar 2021, sier LO-lederen.

LO mener arbeidsmarkedspolitikken trenger et løft, noe de mener mangler i budsjettet.

– Det er oppsiktsvekkende at det ikke legges opp til en styrking av arbeidsmarkedstiltakene nå, selv om regjeringen sier den kommer tilbake til det senere. Vi trenger langt flere tiltaksplasser, økte ressurser til Nav for oppfølging og en særlig tilrettelegging for kompetansehevende tiltak, sier LO-lederen.

Mer fra Dagsavisen