Innenriks

Slik klipper du hekken riktig

Alle hekkeplanter og de fleste trær kan beskjæres på våren. Men det er én ting du skal huske på.

Bilde 1 av 2

Brun tuja, glissen hekk eller triste trær?

Fortvil ikke, det er ofte bare noen få grep som skal til for å gi hekken det løftet den trenger for å bli tykk og fin. I alle fall i følge ekspertene.

Les også: Eventyrlig påske i eventyrskogene

Slik trimmer du riktig

Kategorisjef i Plantasjen, Hans Jensen, sier at busker og trær fint kan trimmes om våren, selv om det er nå sevjen stiger i plantene.

– I prinsippet kan alt trimmes om våren. Det eneste du skal være varsom med, er store greiner på løvtrær.

– Hva er den vanligste tabben folk gjør når det kommer til klipping av hekk?

– Det er spesielt én ting folk gjør feil når de klipper hekken, og det er at de klipper den i en traktform. I stedet skal du klippe i en kjeglefolm, slik at den er tynnere i toppen og bredere nederst. På den måten får den mest sol og jevnt med lys.

Han sier at dette er med på å gi en tett og fin hekk.

Les også: Grønnsakene som kan gjenbrukes

(Saken fortsetter under bildet)

For å få en jevn og tett tuja, bør den klippes i en kjegleform – ikke rett eller konisk. Det samme gjelder for andre typer hekk. Foto: Gry Catinka Wold

Derfor dør tujaen

Det er to vanlige årsaker til at tuja blir brun og dør.

– Det ene er veisalt, at den står langs veien et sted der den får salt på seg. Den andre årsaken, er hvis den står i et område med konstant fukt, med stående fukt. Det tåler den ikke, sier Jensen.

– Er det andre faktorer som påvirker hva slags hekk du bør velge?

– De to ytterpunktene er alkalisk jord, altså jord som er rik på kalk, der trives for eksempel rosebusker godt. I sur jord, som vi finner i skogen blant annet, trives for eksempel rhododendron. Det er de to ytterpunktene.

Gartner ved Rød Planteskole på Gressvik og tidligere NRK-gartner på programmet Hagen Min, Steinar Johansen, har sin favoritt-jord:

– Moldholdig jord er godlynt og samarbeidsvillig jord. Den er løs og gjerne litt mørkere i fargen. Sånn sett befinner den seg midt mellom leirjord og sandjord. I denne jorda får du god rotutvikling, sier Steinar til Hageland.no.

Ta jordprøve

Gartneren har flere råd til om jord, som det sjelden er plantens feil hvis det ikke gror.

– Nøkkelen ligger i god, løs jord og tilstrekkelig med vanning og gjødsel!

– Hvordan kan du finne ut av hva slags jordtype du har?

– For å måle surhetsgrad, kan du sende inn en jordprøve til steder som utfører analyser, som for eksempel NIBIO, tipser Hans Jensen.

– Det kan også spille inn om jorda er sand- eller leireholdig. Da kan det holde å ta med en liten pose med jord på hagesenteret, så skal de som jobber der klare å hjelpe deg å se hva slags jord du har.

Fjerning av hekk

Hvis du har en hekk, men ønsker den vekk, kan det by på helt andre utfordringer.

– Har du tips til fjerning av hekk med torner, en måte å gjøre det på uten å stikke seg?

– Nei, det måtte være om man har en lang grensaks. Og at man jobber seg innover.

– Hva med røttene, må de fjernes?

– For de aller fleste busker holder det å klippe helt ned til rotbasen, så vil den dø. Så hvis man ikke skal bruke jorda til å plante ny hekk, skal det holde. Men for eksempel syriner setter rotskudd, så der må hele rota fjernes, sier Hans Jensen.

Mer fra Dagsavisen