Innenriks

Slik kan du unngå «juleluksusfellen»

Virke anslår at nordmenn kommer til å bruke rundt 11.000 kroner hver på årets julehandel. Her er ekspertenes beste tips til juleøkonomien.

– Det er et generelt høyt kjøpspress i samfunnet, og sosiale medier gjør det jo bare enda mer synlig. Å på forhånd avtale en sum med de du skal kjøpe julegaver til kan være ålreit. Folk har jo generelt en tendens til å ikke snakke så mye om penger, men med familie bør det gå an, sier Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-programmet «Luksusfellen», og atferdsøkonom i spareappen Spiff.

Han mener det også går an å bruke kredittkort i julen – men at det er viktig å bruke det smart.

– Har du god oversikt er det ingenting i veien for å bruke kredittkortet – det kan til og med være lurt hvis det dreier seg om netthandel eller reisekjøp. Men hvis du føler at du mister oversikten når du bruker et slikt kort, hvis du har en tendens til å handle over evne og hvis du av erfaring får en kjip januar som resultat, så kan det være lurt å holde kjøpene til det vanlige kortet, sier Kvadsheim til RA.

Hold det enkelt

Å sette opp et budsjett for økonomien kan være smart, men Kvadsheim tror terskelen for å gjøre nettopp det kan være høy for mange.

– Mitt råd er: hold det enkelt. Du trenger ikke ha et detaljert kart, men det er greit med en oversikt over hva du har tenkt å bruke på gaver, mat og drikke, sier han. 

I tillegg tror han det kan være greit å tenke litt alternativt når det kommer til julegaver.

– Forskning fra USA viser at folk opplever større lykkefølelse når de får eller gir opplevelser i stedet for fysiske gaver. Opplevelser er jo så mangt, og det trenger heller ikke bli fryktelig dyrt. Du kan lage opplevelser du kan gi bort, og jeg tror dessuten det er enklere å være kreativ med opplevelser enn med produkter, sier Kvadsheim.

– Så vi bør ikke bare droppe julegavene og sette alt inn på sparekonto? 

– Nei, selvfølgelig skal vi gi julegaver. Forskning viser at det er samfunnsøkonomisk ineffektivt å gi julegaver, men alt kan ikke måles i rasjonalitet, sier han.

Ifølge Virke kommer nordmenn til å handle for cirka 58 milliarder kroner i førjulstiden, noe som vil si 11.040 kroner hver. Av disse legges fire av ti kroner igjen i dagligvarebutikkene, opplyser de.

Bruk bufferkonto

Elisabeth Gilje Pedersen, regiondirektør for personmarkedet i Sparebank1 SR Bank, sier det absolutt viktigste rådet er å ikke bruke mer enn man har.

– Det kan lønne seg å sette opp en plan for hvor mye du skal bruke, og eventuelt ha en liten bufferkonto, sier Pedersen.

– I desember er det halv skatt, så dersom du setter av litt penger kan det enten brukes hvis du trenger litt mer i desember, eller du kan bruke pengene på noe kjekt litt fram i tid, legger hun til.

Hun tror dessuten det kan være viktig å snakke med venner og familie om forventninger.

– Mange synes jo dette med gaver går litt for langt. Så da kan det være greit å stoppe litt opp og faktisk ta den diskusjonen, og kanskje komme seg av før karusellen går for fort. Folk må få kose seg og bruke litt penger når det er jul, men det er viktig å ikke bruke over evne, sier Pedersen til RA. 

I likhet med Kvadsheim mener også hun at kredittkort kan brukes dersom det brukes rett.

– Hvis du har en plan og du faktisk har penger til nedbetalingen er det helt ok å bruke kredittkort. Men er du uforsiktig her kan du risikere å betale på julegavene til langt utpå høsten, sier hun.

Lag budsjett

Banksjef i Sandnes Sparebank, Lene Nevland Sivertsen, mener det hele starter med den daglige økonomien.

– Hvis du går inn i julehandelen uten økonomisk kontroll, så er jo det en veldig dårlig start. Men når det gjelder selve julehandelen vil det helt klart lønne seg å lage en plan på hva du skal kjøpe, hvem du skal kjøpe til og hvor mye du skal kjøpe for.

Julegavehandel på impuls kan fort bli både dyrt og stressende. Har du en plan, tidspunkt for handel og litt god tid, så er mye gjort, sier Sivertsen til RA.

– Budsjett er alltid litt kjedelig, men det blir enda kjedeligere i januar uten et budsjett. Budsjett og kontroll på økonomien er ting man må forholde seg til uansett om man liker det eller ikke, legger hun til. 

Hun er enig med de andre i at det er viktig å ikke handle over evne, og at kredittkort kun bør brukes dersom du vet at du kan betale tilbake.

– Jeg tenker det også er viktig å være litt bevisst på hva man gir. Trenger mottakeren virkelig dette? Snakk med familien om grensesetting, finn ut hvor mye din lommebok tåler og finn noe som skaper begeistring uten at det koster for mye. Opplevelser er for eksempel en god idé. Det er ikke nødvendigvis den dyreste gaven som gleder mest, sier Sivertsen.

Planlegg julen

Svein Ivar Førland er administrerende direktør i Kraft Bank, som spesialiserer seg på refinansiering hos kunder med for mye gjeld.

– For mange går julehandelen helt greit, og mange har mye penger å bruke. Men vi ser også at folk lar seg påvirke av at de rundt bruker mye penger i julen, og da blir de fristet til å ta opp forbrukslån, bruke kredittkort eller benytte seg av utsatt betaling. Disse metodene kan i noen sammenhenger være greit, men da må du vite at du har penger senere, hvis ikke blir det fort veldig dyrt, sier Førland til RA.

– Du må tenke deg godt om før du benytter deg av løsninger som utsatt betaling eller kredittkortbruk, for det er alltid noen i andre enden som skal tjene penger, legger han til.

I likhet med de andre mener også han at planlegging er nøkkelen.

– Før du starter handelen må du lage en oversikt over hva du har råd til å bruke. Så må du fordele det ut, og ikke bruke mer enn du har. Å planlegge julehandelen er nøkkelen til god økonomi neste år, sier Førland.

Han tror vi er kommet i et litt negativt spor når det gjelder julegavehandling.

– Vi er nok kommet inn i et spor hvor gavene skal være store og dyre, dessverre. Men det er ikke alltid de dyreste tingene som gir mest glede. Mange setter like stor pris på selvlagde gaver eller gode opplevelser, sier Førland.

Julehandelen 2018:

Tall fra Nets og BankAxept viser at fra 1. til 12. desember i år er betalingskortene benyttet 68,5 millioner ganger, noe som er en vekst på 2,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Omsetningen med kort har i perioden vært på nesten 23,5 milliarder kroner, en reduksjon på 0,5 prosent.

Onsdag 12. desember er den dagen til nå i desember med flest kortkjøp og høyest kortomsetning. Denne dagen ble det gjennomført nesten 7,1 millioner kortkjøp med en omsetning på rett i overkant av 2,6 milliarder kroner, ifølge Nets.

I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort, ifølge en pressemelding fra Nets og BankAxept.

Nordmenn vil handle for 58,5 milliarder kroner i desember, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. De anslår at hver nordmann kommer til å handle for rundt 11.040 kroner i desember i år.

Fire av ti kroner legges igjen i dagligvarebutikkene.

Kilde: Hovedorganisasjonen Virke og Nets og BankAxept.

Mer fra Dagsavisen