I fiskerbyen Moraira ved Calpe, ca. 80 km nord for Alicante, kan du leie en feriebolig til en nokså rimelig pris i høstferien. FOTO: NOVASOL

Slik kan du gjøre feriekupp i høst

REISE: Høstferien er like rundt hjørnet og skoleferie er normalt dyrtid for turister. Slik er det ikke denne høsten. Dessuten finnes det muligheter til å snike seg rundt de høye prisene, selv i høysesongene.

En priskurve Star Tour har utarbeidet for sitt mest populære feriested, familiehotellet Blue Village på Gran Canaria, viser det typiske mønsteret for feriereiser: prisene går opp og ned som en jo-jo, og med toppene i skoleferiene. Men ikke denne høsten.

 

Billige sydenturer

Det er nemlig ekstra billig å dra til Syden i høst. Det kan vi takke den gode sommeren for.

- Vi merker på salget av høstreiser at store deler av landet har hatt en flott sommer. Det er ikke like mange som ønsker å reise bort nå, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Da Dagsavisen var i kontakt med henne for en drøy uke siden, kunne man ifølge Larsen-Vonstett fly tur/retur Middelhavet for 250 kroner. Legger du på 250 kroner til, får du hotell også.

Larsen-Vonstett understreker at de generelle reglene i chartermarkedet fremdeles gjelder: Hvis du ikke har spesielle ønsker når det gjelder reisemål eller hotell, kan det lønne seg å vente med å bestille til et par uker før avreise. Vil du sikre deg, må du være tidligere ute. For å få plass på et populært familiehotell i skoleferien, må du være tidlig ute.

 

Italia og Spania

En god nyhet for deg med skolebarn, som er dømt til å ta ferien når «alle» skal på ferie og prisene er høyest, er det europeiske hyttemarkedet. Det følger ikke norske ferietider. Der er det de tyske feriene som styrer prisene.

I høstferiene er prisene veldig lave, ifølge Pia Buen i Novasol, som har 33.000 ferieboliger i sin portefølje. Hun forteller at også i de norske høysesongene jul og påske kan du leie feriebolig til langt under prisene i dette markedets høysesonger. Så her kan familier med barn i skoleferien bo bra og billig når det passer dem best. Du kan booke tett opptil avreisetidspunktet.

Buen forteller at Danmark er mest populært, men etterspørselen etter hytter i Spania og Italia øker kraftig, med en vekst på h.h.v. 45 og 21 prosent hittil i år. I Spania er hytteleie i Costa del Sol mest populært, foran Costa Blanca.

 

I Norge

Leie av hytte i Norge følger heller ikke skoleferiene på en ekstrem måte, selv om prisene i dette markedet toppes når barna har fri fra skolen. I høstferien er det derimot omtrent samme pris som i ukene før og etter, ifølge Karina Nielsen i Norgesbooking, som har 600 norske hytter landet rundt i sin portefølje.

Nielsen forteller at høsten er én prissesong, med lite variasjon i prisene fra uke til uke. Deretter går prisene opp ved juletider og stiger enda høyere til nyttår. Deretter faller prisene i januar, men øker mot vinterferien i uke 9 og 10, går deretter litt ned før de stiger ved påsken.

Generelt er prisene høyere om vinteren enn om høsten.

Pågangen fra familier som vil leie hytte i Norge steg kraftig i forrige uke og vil ifølge Nielsen holde seg høy i dagene framover.

 

Deler av uka

Hyttemarkedet er mindre rigid enn charterreiser. Mange steder behøver du ikke leie hytta hele uka. Nielsen i Norgesbooking forteller at helgeleie er dyrest. Billigst er det fra søndag/mandag til torsdag. Da er det også flest ledige hytter. Deretter kommer torsdag og fredag.

Vær klar over at prisene varierer fra hytte til hytte avhengig av standard og beliggenhet. Det er fortsatt ledige hytter til høstferiene. Noen ser an været og venter med å bestille fram til like før ferien kommer. Nielsen poengterer at de da må regne med at de beste hyttene er tatt. Hun forteller at det er de som vil sikre seg de beste hyttene som bestiller lang tid i forveien.

På denne tida av året er det hytter i høyfjellet som regnes som best beliggenhet.

Billetter med rutefly følger skoleferiene slavisk. Informasjonssjef Lars Sandaker-Nielsen i Norwegian sier at prispresset er størst i sommerferien. Han understreker imidlertid at det selv da blir lagt ut billigbilletter.

 

Tidlig ute

- Det beste rådet jeg kan gi, er å være tidlig ute, helst så fort billettene legges ut for salg, sier han.

Norwegian legger gjerne ut billettene 8-10 måneder før reisedato.

Ut over det, er Sandaker-Nielsens råd til dem som vil ha billige billetter å reise motstrøms. Det betyr at man bør reise på hverdager.

samfunn@dagsavisen.no