Innenriks

Slik får du jobb

Arbeidsledige går glipp av mange jobbmuligheter om de bare søker etter ledige stillinger på nett.

Det mener Truls Nordahl, fylkesdirektør i Nav Rogaland. I hans fylke er det nå 11.000 arbeidsledige. Det utgjør 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Det tar lengre tid enn tidligere å få finne ny jobb. Fra 2014 til utgangen av 2015 steg arbeidsledigheten med 82 prosent i Rogaland. Flere går ledige over lengre tid. I 2014 var 50 prosent av de ledige i jobb etter tre måneder. I 2015 gjaldt det 40 prosent.

Lyser ikke ut

– I tillegg er det færre og færre stillinger å velge blant på Nav.no og Finn.no. Mange arbeidsgivere velger å ikke lyse ut ledige stillinger for å spare penger og fordi flinke folk banker på døren og spør etter jobb hos dem uansett, forteller Nordahl til RA.

– Husk at det er flere ledige stillinger der ute enn det som utlyses, poengterer Nav-direktøren.

Han mener arbeidsledige må legge bort nettbrettet, komme seg ut av stua, begynne å snakke med folk og banke på dører.

– Stua kan fort bli ens verste fiende om man går ledig. Om du bare sitter hjemme i stua og søker på nettet, er jeg redd du vil gå glipp av ganske mange jobbmuligheter, advarer Nordahl.

– Snakk med naboen

Han oppfordrer arbeidsledige til å ta kontakt med folk. Tidligere kolleger, venner, naboer.

– Naboen jobber kanskje i en annen bransje. Snakk med ham. Kanskje han vet noe. Ta i bruk og utvid nettverket og snakk med folk du kjenner. Slik får du høre om jobbmulighetene som finnes, er Nordahls oppfordring.

Utdanning og å ha papirene i orden blir viktigere enn noen gang, mener Nordahl.

– Mitt råd til de unge er å gå tilbake til skolebenken og få kompetansen på papiret.

Mer fra Dagsavisen