Innenriks

Slik får du en gratis kloning fra hagen

Ved hjelp av stiklinger kan du lage gratis kopier av hagens blomster, trær og busker.

Bilde 1 av 5

Man trenger ikke å gå omveien om et frø for å skape nytt liv i hagen. Utenfor låven på småbruket sitt i Nannestad står gartner og hagebokforfatter Tommy Tønsberg med hagesaks, en potte med jord og en vakker pelargonium. Det er i grunnen alt man trenger for å lage en ny pelargoniumplante, helt gratis.

– De fleste planter har evnen til å lage røtter fra en avskåret plantedel, vanligvis en stengel, forteller han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Sår man et frø, vil avkommet ha gener fra både mor- og farplanten. Ved såkalt vegetativ formering, derimot, vil avkommet være identisk med morplanten. Har du en busk eller blomst du er ekstra fornøyd med, kan en stikling altså gi deg mer av samme form og farge.

– Du kan ta stiklinger av det meste, men noen planter er enklere å få til å lage røtter enn andre, sier Tønsberg og nevner pelargonium og fuksia blant populære blomster som er raske til å slå røtter.

På sommerblomster er det mest vanlig å ta stiklinger om våren for at avkommet skal rekke å vokse seg stort i løpet av sommeren.

– Men vi tar også stiklinger midt på sommeren slik som nå, for å ha småplanter som kan overvintre inne, forklarer Tønsberg.

Juli er dessuten den rette måneden dersom du vil ta stiklinger fra busker og trær. I denne perioden er stiklingene halvmodne og slår fortere rot.

– Bærbusker, roser, svarthyll, druer, sjasmin og hortensia er blant dem som er enkle å få til, tipser han.

Stiklinger kan dessuten legge grunnlag for godt naboskap i sommervarmen – kanskje kan et skudd fra naboens ripsbusk byttes i en stilk av din vakre fuksia? (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen