Oslo fikk kraftige regnbyger i går ettermiddag. Meteorologisk institutt bekrefter at årets desember har vært mildere og våtere enn vanlig.

- Slik blir vintrene framover

VÅT DESEMBER: I Oslo har årets desember vært blant de mildeste siden 1937. Miljøbevegelsen ber nordmenn våkne.

Årets desember har vært preget av kraftige lavtrykk og uvær over hele landet. I går ble det igjen meldt storm på Sørlandet, og flere fjelloverganger ble stengt på grunn av dårlig føre.

- Klimaendringene er ikke lenger bare noe som vil finne sted i framtida. De er her nå, og de kommer fortere enn forskerne trodde, sier Fredrik Hauge, leder av miljøorganisasjonen Bellona.

Rekordvarm desember

Ved Meteorologisk institutt kan de fortelle at desember måned har vært ekstra mild i Osloområdet i år.

- Snitt-temperaturen så langt i desember er på 1,7 grader. Det er 4,8 grader over det som er normalt. Så det har vært veldig mildt, og det gjelder nok for hele landet, selv om det er tidlig å si, sier Stein Kristiansen, førstekonsulent ved klimatjenesten.

Dermed blir årets desember blant de tre varmeste som er målt på Blindern siden 1937. Kun i 2006 og i 1972 har vi hatt en varmere julemåned, med henholdsvis 2,4 og 2 grader i snittemperatur.

- Når det gjelder nedbør, er vi langt unna en rekord. I år har Blindern til nå fått 87,9 mm i løpet av desember. Det er 60 prosent mer enn det man normalt har. Men nedbør er vi ikke ferdig med å måle før nyttårsaften, så det gjenstår mye, sier Kristensen.

- Skyldes det dårlige været klimaendringer?

- Hvor mye lavtrykk vi opplever i løpet av en vinter skyldes naturlige variasjoner. Men at lufta er varm, og at vi får mer nedbør, kan henge sammen med klimaendringer, sier Stein Kristiansen.

- Varmere temperaturer gjør at lavtrykkene kan ta opp mer fuktighet fra havet, som igjen gjør at de gir fra seg mer nedbør. Det betyr også at vi kan få kraftigere nedbør mens det står på, sier Kristiansen.

 

Les også: Ekstremværet endrer Norge

 

- Dette blir det mer av

Også Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener vi må belage oss på mildere vintre i årene som kommer.

- Jeg tror det er denne typen jul vi må forberede oss på. Du må stadig lenger nord og høyere opp for å få snø, sier Haltbrekken.

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, mener en jul uten snø ikke nødvendigvis er oppsiktsvekkende.

- Men det har vært en rekordvarm november og desember, og det føyer seg i rekken av målinger som bekrefter at det stadig blir varmere. Det er ikke sikkert det er grunn til å slå alarm, men det er heller ingen grunn til å lure seg selv. Denne typen vær får vi mer av, sier Hansson.

På tide å våkne

Leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, mener været bør være en vekker.

- Det er vanskelig å si at været ett år skyldes klimaendringer. Men hvis man ser på spådommene som kommer, er det dessverre vintre som denne vi kommer til å gå i møte. Folk må våkne, sier Lundberg, og tilføyer at det bør de gjøre uavhengig av om det kommer snø på julaften.

- Klimaendringer handler også om at folk i andre land mister livsgrunnlagene sine, og blir drevet på flukt. Derfor må folk kreve klimahandling­ fra politikerne, sier Lundber­g.

irene.ronold@dagsavisen.no