Navn i nyhetene

Slett ikke sjakk matt

Bård vegar
Solhjell (42) - nestleder i SV og forfatter. Har skrevet boka «Sjakk. Ei kjærleikshistorie», som er ute nå.

Hvorfor har du skrevet en bok om sjakk?

- Fordi jeg er veldig glad i sjakk og fikk lyst til å fortelle om det. Spillet har en utrolig spennende historie gjennom 1.500 år. Det har 600 millioner spillere verden over. Det spiller en stor rolle i verden, både gjennom historien og i dag. Det er mye spennende å fortelle om sjakk.

Det er litt «nerd alert»?

- Vel, da er folk flest nerder. De fleste kan sjakkreglene, og det er bare å se på seertallene for sjakk-VM i fjor, så skjønner man at spillet har veldig bred appell. Sjakk er for nerder også, men ikke bare for nerder.

Du har spilt sjakk siden du var knøtt?

- Jeg har vært en middelmådig sjakkspiller siden før jeg begynte på skolen. Det er med sjakk som med fotball, du kan ha enorm glede av det uten å være verdensmester.

Hva er det som fascinerer?

- Dette er jo en av de største idrettene i verden, men en viktig side ved sjakk er at spillet er 100 prosent hjerne. Her er det null prosent flaks og ingen stang inn som avgjør. Taper du i sjakk, vet du hvor skylda ligger.

Så du bruker sjakk som avveksling fra dagens dont?

- Det er en avslappende aktivitet også, men min erfaring er at spillet har sider ved seg som er nyttige i politisk arbeid. Det gir god trening i konsentrasjon, og jeg tror det kan gjøre deg god i strategisk tenkning - en viktig egenskap i sjakk og i politikken.

Det store spørsmålet er vel om sjakk egentlig er en idrett.

- Jeg vil si at det svaret er lite viktig. Noen vil si det, andre ikke. Jeg bruker å kalle det en tankeidrett, eller tankesport. Men selv om du være må være i god fysisk form for å bli verdensmester i dag, kan du fint drive med sjakk uten å drive med fysisk aktivitet.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg må si to: «Våpen, pest og stål» av Jared Diamond og den ultimate roman om Amerika, «Underverden» av Don DeLillo.

Hva gjør deg lykkelig?

-En sakte dag der jeg står opp med ungene, lager frokost, rydder litt, suser litt utenfor huset, går og bader, spiser en is, slapper av, og plutselig er dagen gått.

Hvem var din barndomshelt?

- En av dem var David Bowie.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er forferdelig distré.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da gjør jeg vel ting jeg ikke burde gjøre. Nøyer meg med å si det.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- For eksempel mot ekstremisme, for menneskerettigheter, mot EU, for å nevne tre temaer jeg har gått i tog for og mot det siste året.

Er det noe du angrer på?

- Hvis man ikke angrer på noe, har man ufattelig dårlig selvinnsikt. Så det er mange ting jeg angrer på. Trikset er å ikke dvele ved de tingene man angrer på.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- David Bowie og et knippe av tidenes viktigste rockemusikere, Tom Waits, David Byrne, David Sylvian ... Sånne mennesker jeg ellers aldri får møtt, men som har betydd mye for meg.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen