Tirsdag kommer Navarsetes angivelige utskjelling av Senterungdommens leder Sandra Borch opp til diskusjon i sentralstyret.

Slår ring om Navarsete

Partlilederen får bred støtte i Senterpartiets sentralstyre, til tross for at også de mener hun har mye temperament.

– Det har gått hardt for seg noen ganger, men Navarsete er jo et menneske som vil andre vel. Det ligger ikke ondsinnethet eller forfølgelsesaspekter bak, sier sentralstyremedlem Nils Aarsæther fra Troms.

Ubehagelig situasjon

– Hun er engasjert og tydelig, noe jeg setter pris på. Jeg er også ganske direkte, selv om jeg ikke er så tøff i stilen som hun er, sier Aarsæther.

Tirsdag kommer Navarsetes angivelige utskjelling av Senterungdommens leder Sandra Borch opp til diskusjon i sentralstyret. Samtlige styremedlemmer som NTB har snakket med, erklærer full støtte til partilederen, men flere uttrykker at søndagens beklagelse var på sin plass.

– Jeg har ingen grunn til å tvile på at Borch opplevde situasjonen som ubehagelig. Ingen skal behøve å oppleve noe slikt i Senterpartiet, sier landsstudieleder og sentralstyremedlem Hilde Furuseth Johansen.

Ikke noe problem

Hun understreker at støtten til Navarsete som partileder er uforandret.

– Navarsete har temperament, men jeg har aldri hatt noe problem med hennes lederstil, sier Johansen.

Også Per Inge Bjerknes fra Østfold og Ingunn Dalaker Øderud fra Buskerud erklærer full støtte til Navarsete.

– Hun tok over i en vanskelig tid og har vist seg som en engasjert og dyktig leder. Hun har evne til å lytte og er opptatt av takhøyde for ulike meninger. Episoden som er utgangspunktet for saken skjedde for en god tid siden, og burde ha vært løst med direkte kontakt mellom Sandra og Liv Signe, sier Øderud til NTB.

- En dyktig leder

– Liv Signe er veldig engasjert og bryr seg om andre mennesker. Hun er solid, og jeg har bare positivt å si om hennes lederstil, lyder skussmålet fra Senterkvinnenes representant i sentralstyret, Bjørg Bergheim fra Sogn og Fjordane.

Tone Kringeland fra Rogaland ser det på samme måten.

– Jeg har sittet i sentralstyret siden før Liv Signe ble partileder og har bare godt å si om henne. Hun er en dyktig leder for Senterpartiet, sier hun.

Bengt Fasteraune fra Oppland og Anne Nora Oma Dahle fra Telemark har ikke besvart NTBs henvendelser, men støtten til Navarsete ser altså ut til å være ganske gjennomgående i sentralstyret.

– Når Liv Signe nå har kommet med en uforbeholden unnskyldning har hun beredt grunnen for at vi kan diskutere dette på en rolig og saklig måte i sentralstyret. Hun erkjenner at hun gikk for langt, sier Aarsæther fra Sp i Troms.

– Mediene vil gjerne ha temperamentsfulle og engasjerte politikere, men godtar jo ikke det minste feiltråkk. Det er et paradoks, tillegger han.

Fløystrid

Partiveteran Per Olaf Lundteigen har overfor Dagens Næringsliv anført at striden mellom Borch og Navarsete har en politisk dimensjon.

– Liv Navarsetes utfall mot Sandra Borch blir brukt i en politisk diskusjon mellom de systemlojale og de systemkritiske i Senterpartiet, der Navarsete er den systemkritiske, mens Ola Borten Moe er den systemlojale, sier Lundteigen.

Nils Aarsæther i sentralstyret deler Lundteigens syn.

– Det er fløyer i alle partier, og det som kommer opp nå har nok sammenheng med dette. Da Senterpartiet vokste på 90-tallet skjedde det som et resultat av alliansetenkningen i EU-kampen, men denne arbeidsmåten kan virke noe fremmed om man betrakter Senterpartiet som et tradisjonelt distrikts- og bondeparti. Navarsete er tilhenger av at Senterpartiet er alliansesøkende i sin politikkutforming og mener det er naturlig å vende seg mot venstre. Senterungdommen virker ikke like overbevist om dette, sier han.