Matminister Sylvi Listhaug vil ha dobbelt så store kyllingflokker. FOTO: ARNE OVE BERGO

Slakter Sylvis slaktepolitikk

Matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ha dobbelt så store kyllingflokker. Men for å stoppe farlige bakterier trenger vi mindre kyllingflokker, mener Bondelaget.

- For å hindre tilførselen av bakterier er det avgjørende å unngå store enheter. Regjeringen har foreslått å doble størrelsen på kyllingflokkene, men vi må gå helt motsatt vei, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge.

Denne høsten har det vært mye oppmerksomhet rundt farlige bakterier på norsk og importert kylling. Stikkprøver har vist halvparten norske slaktekyllinger inneholder antibiotikaresistente tarmbakterier. Norske kyllinger fôres også i stor stil med antibiotikalignende legemidler, Narasin, som eksperter har advart mot kan bidra til å utvikle flere antibiotikaresistente bakterier.

 

Store flokker

Tidligere i høst sendte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ut et forslag på høring som innebærer at kyllingprodusentene får produsere dobbelt så mye kylling. Nå mener Bondelaget at Listhaug bommer om man vil de farlige bakteriene til livs. De mener forskning, utvikling og kunnskap er de beste tiltakene.

- Og vi må jobbe for å finne alternative produksjonssystemer, og måter å produsere kylling på som gjør at vi klarer oss uten Narasin, sier Skorge.

 

Les Hege Ulsteins kommentar på Nyemeninger.no

 

Politikere bekymret

Også i det politiske landskapet er større kyllingkonsesjoner og antibiotikaresistens et stridstema. I går var både Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne ute og var bekymret for større kyllingflokker, og mandag var Senterpartiets Geir Pollestad og matminister Sylvi Listhaug i NRK radio for å debattere antibiotikaresistens. Der var Listhaug tydelig på at de styrker både overvåkingen av og forskningen på antibiotikaresistens.

- Jeg mener det ikke er noen sammenheng mellom størrelse og antibiotikabruk. I Sverige er det tre ganger så store kyllingprodusenter som i Norge, og de bruker omtrent samme mengden antibiotika, sa matministeren.

 

Giganter sier nei

I går skrev avisen Nationen at de store matvarekjedene nå tar grep for å hindre spredningen av antibiotikaresistente bakterier i kylling. NorgesGruppen krever at kyllingprodusentene utfaser bruk av antibiotika i kylling-fôret, Coop kaller kyllingleverandørene inn på teppet, og Rema 1000 har satt ned en ekspertgruppe for å se på problemet.

I går kom også beskjeden om at Norges største kyllingprodusent, Nortura, vil sette ned foten for fortsatt bruk av Narasin. I stedet vil matgiganten at unge kyllinger skal få en vaksine mot sykdommene Narasin beskytter mot.

- Vi kan ikke akseptere økt antibiotikabruk i vanlig kyllingproduksjon der hovedvolumet av kyllingen er, fordi det vil øke muligheten for utvikling av antibiotikaresistens, sier visekonsernsjef Egil Olsvik.