Innenriks

Skulle aldri bli yrkespolitiker

KULTUR: Knut Olav Åmås bestemte seg for å slutte som statssekretær i Kulturdepartementet for å bli direktør i stiftelsen Fritt Ord, selv om Thorhild Widvey ba ham om å bli.

Åmås overtar etter Erik Rudeng, som har vært Stiftelsen Fritt Ords direktør siden 2001 og som nå pensjonerer seg.

- Jeg fikk tilbud om stillingen i forrige uke, og har tenkt på det siden da, forteller Åmås til Dagsavisen.

Lært mye

Åmås sier han gjerne skulle hatt mer enn åtte måneder som statssekretær, og avviser at han forlater departementet fordi han ikke trivdes i Kulturdepartementet med statsråd Thorhild Widvey, som er blitt kritisert for å være en faglig svak.

- Det var en fryktelig vanskelig avgjørelse, men det var aldri min ambisjon å bli yrkespolitiker. Derfor ble det aktuelt å ta denne stillingen, som direktør for Fritt Ord - den viktigste stiftelsen i Norge.

Selv om Åmås ikke har noen videre planer i politikken, ville han ikke vært foruten tida i Kulturdepartementet.

- Jeg har lært mer de siste åtte månedene enn jeg har gjort de siste åtte årene, sier Åmås.

- Beklager

Kulturminister Thorhild Widvey (H) synes det er beklagelig å miste Åmås som sin medarbeider.

- Vi har hatt en dialog om dette, og jeg beklager at han nå slutter. Jeg spurte om han ville bli hos oss, og ville helst sett at han fortsatte. Men jeg har respekt for det valget han har tatt, sier Widvey til Dagsavisen.

Styreleder i Fritt Ord Georg Fredrik Rieber-Mohn legger ikke skjul på hvorfor Åmås var en mann han ville stjele fra Kulturdepartementet.

- Han er en person som har utmerket seg på en rekke områder. Han er meget godt utdannet, har erfaring fra forskjellige organer i medieverdenen, og har alltid gjort en fremragende innsats. Han er intellektuell, har brede kunnskaper, og har både redigert og deltatt i den offentlige debatten. Med andre ord, han har hatt en utstrakt bruk av ytringsfriheten.

- Synd

Kulturforsker Georg Arnestad mener jobbskiftet til Åmås er et klart tap for Thorhild Widvey, og en seier for Fritt Ord. Nå er spørsmålet om Kulturdepartementet kan finne noen til å fylle Åmås' sko.

- Han har tilført en kulturfaglig kompetanse til den politiske ledelsen i departementet. Det har også vært nødvendig for den kompetansen har ikke statsråden hatt. Hun har først og fremst hatt politisk kompetanse, sier Arnestad.

Han synes det er synd at Åmås ikke får fullført noen av de prosjektene han har påbegynt i departementet.

- Jeg skulle ønske at han kunne fortsatt i jobben. Fordi det virker som de går bra sammen, statsråden og ham. Men jeg forstår at han tar den stillingen i Fritt Ord. Den er ikke der om to år, sier Arnestad.

Forhandlinger

Åmås synes det mest spennende med jobben har vært å se hvordan politikk blir til i en mindretallsregjering.

- Jeg har sett at politikk virkelig har en reell, viktig betydning i det norske samfunnet. Og opplevd alle de forhandlinger og kompromiss som er nødvendig for å få til resultater. I motsetning til å jobbe i mediene hvor man som kommentator bare kan slamre med dørene, gjelder det i politikken å holde dørene åpne.

Som del av en mindretallsregjering må en forhandle mye av tida. Det har jeg opplevd som spennende og meningsfullt.

Han gir samtidig klart uttrykk for at han har lagt politikken på is.

- Jeg har ingen partipolitiske planer framover. Nå legger jeg vekt på å være fri og uavhengig som Fritt Ord-direktør. Men også som redaktør og kommentator har jeg hatt en verdikonservativ profil. Det har jeg fortsatt som person, sier Åmås.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen