- Vi velger å avstå fra votering forutsatt at vi selv ikke har en viktig sak den dagen, sier MDGs eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson. FOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX

«Skulker» nær én av to voteringer på Stortinget

DROPPER AVSTEMNINGER: Miljøpartiet De Grønne er fraværende i nesten halvparten av avstemningene på Stortinget. - Jeg er kjempestolt, sier Rasmus Hansson (MDG). - Respektløst, sier Sveinung Rotevatn (V).

75.000 personer stemte på Miljøpartiet De Grønne ved fjorårets valg. Deres stemme har bare blitt hørt i nær halvparten av sakene som gikk til Stortinget i denne sesjonen. Miljøpartiet De Grønne har «skulket» unna 45 prosent av voteringene i Stortinget. Det viser tall som Holder de ord har hentet ut på vegne av Dagsavisen.

- Jeg har ventet at noen ville ringe og spørre om dette. Jeg er positivt overrasket over at vi har stemt på over 50 prosent av sakene, jeg trodde tallet var lavere. Dette er jeg kjempestolt av, sier MDGs eneste stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Sammen med vara Une Aina Bastholm har Hansson og MDG vært til stede i 156 av 282 voteringer, og droppet ut av 126. Hansson sier at dette ofte er med overlegg:

- Vi følger med på sakslistene som presidentskapet legger fram og velger når vi skal være til stede. Å bruke tid på å sette oss inn i saker og være i salen tar tid vekk fra vår politikk. Vi må bruke tid på vår politikk istedenfor å stemme over andres, sier Hansson.

 

Prioriterer bort

Når det er votering i Stortinget, må partiene stemme over alle sakene som er oppe til votering den dagen. Hansson sier MDG har liten innflytelse på sakslisten, og må i mange voteringer forholde seg til saker de ikke har satt seg nok inn i. Derfor mener han det er ryddigst å droppe hele voteringen.

- Vi velger å avstå fra votering forutsatt at vi selv ikke har en viktig sak den dagen. Hvis vi har en viktig sak, så er vi i salen og må stemme på alt. Da kan det bli elementer av tilfeldigheter, sier han.

- Hvordan da?

- La oss si at vi har én viktig sak en dag, men det skal stemmes over ni andre saker som vi ikke synes er viktige. Vi må stemme i alle sakene, men da må vi stemme over mye tilfeldig. Det blir litt pilkasting i mørket. En annen dag - hvis vi ikke har en egen sak, og det er mange halvviktige saker, prioriterer vi å bruke tida på noe annet, sier han.

Hansson sier han har en «syretest» for hvilke saker han vil stemme over: Hvis han har stemt på noe og noen ringer og spør hvorfor han stemte som han gjorde, skal han kunne ha et veloverveid svar.

- Hvilke saker prioriterer MDG bort?

- I finans, justis og forsvar er det mange detaljer og mange små justeringer som vi velger vekk. Vi konsentrerer oss om det som er relevant for oss: Miljø, klima og saker som gjelder rettferdighet, solidaritet og næringsutvikling, sier Hansson og legger til:

- Vi vil bli et parti som utfører politikk på alle områder, men for å komme dit må vi disponere vår tid og krefter riktig, sier Hansson.

På spørsmål om han tror velgerne er fornøyd med at MDG bare stemmer i halvparten av sakene, sier Hansson at han ikke er opptatt av at velgerne skal være fornøyd, men at politikken MDG fører skal være den riktige.

- Men jeg mener de bør være fornøyd med at en enmannsgruppe klarer å stemme med kvalitet i mer enn 50 prosent av sakene. Vi prøver å være edruelige og selvkritiske, og når vi ikke har grunnlag til å si ja eller nei i en sak, så er det bedre å si at vi skal sette oss inn i saken og komme tilbake seinere, sier Hansson.

 

- Respektløst

- Jeg er glad Rasmus Hansson ikke representerer meg på Stortinget. Å ha en sånn holdning til å være stortingsrepresentant har jeg aldri vært bort i. Du sitter ikke på Stortinget for å foreslå ditt eget partis politikk for så å reise hjem, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Han sier han har forståelse for at det er krevende å være et ettmannsparti.

- Men å velge å la være å møte i stortingssalen og heller jobbe med egen politikk, det har jeg null forståelse for, sier Rotevatn.

I forrige stortingsperiode var Venstre et parti med kun to representanter på Stortinget. Rotevatn mener størrelse ikke behøve å hindre at man bidrar i stortingssalen:

- Du sitter på Stortinget sammen med andre stortingsrepresentanter og skal sammen ta stilling til viktige spørsmål for landet. Jeg vet ikke om Hansson ville likt om folk lot være å møte når han stiller forslag. Jeg synes dette er respektløst for oss som jobber på Stortinget og MDGs velgere.

SVs Snorre Valen sier han har merket seg at MDG ikke er til stede og stemmer i Stortinget:

- Det er tidkrevende, og når man er en enmannsgruppe har jeg forståelse for at det er enda mer tidkrevende. Men når man er på Stortinget, er man pliktig til å stemme. Jeg er enig i at miljø er den viktigste saken, men jeg synes man bør forvalte velgernes stemmer i alle saker, sier Valen.

marie.melgard@dagsavisen.no