Innenriks

Skriver politisk selvbiografi

Historien om de rødgrønne preges ifølge Gerd-Liv Valla av omskrivninger. Nå vil hun fortelle hva som skjedde bak lukkede dører.

Tidligere justisminister og LO-leder Gerd-Liv Valla beskriver overfor Dagsavisen det som avdekkes i 22. juli-kommisjonens rapport som «sørgelig».

- Det er godt at det har kommet så tydelig fram, men det er sørgelig at beredskapen har vært så dårlig.

- Er du overrasket over det som avdekkes?

- Jeg er overrasket over at det var så ille, ja, sier Valla.

Hun legger til at hun ikke vil gå inn i en debatt om hvilke konsekvenser kommisjonens funn bør få.

Sentral spiller

Som LO-leder spilte Valla en sentral rolle i å få på plass det rødgrønne regjeringsprosjektet. Hennes versjon av historien om de rødgrønne står sentralt når hun denne høsten kommer med en politisk selvbiografi på forlaget Cappelen Damm.

Valla vil ikke si noe konkret om hva som kommer i boka, men gjør det klart at hun vil komme med nye opplysninger om hva som skjedde i både LO og Ap før de rødgrønne seiret i valget i 2005.

Historieskrivningen om de rødgrønne har ifølge Valla vært preget av omskrivninger av historien.

- Har du eksempler på dette?

- Det har vært en del om hvem som var først på vogna, hvem som likte SV og hvem som ikke gjorde det. Det er en del ting som har overrasket meg.

- Som hva da?

- I boka beskriver jeg hva som skjer, jeg beskriver hva vi tenkte i LO, hva vi tenkte sammen med Arbeiderpartiet og hva som var partiets begrunnelse for å gå inn i en allianse med SV og Senterpartiet. Hva jeg skriver kan jeg ikke si nå, du må nesten lese boka når den kommer.

Knapp om de rødgrønne

Valla er også knapp på spørsmål om hvordan hun ser på de rødgrønne i dag. Hun sier det har kommet på plass en del gode vedtak rundt arbeidstakerrettigheter, gjennom ny arbeidsmiljølov.

- Det har også vært andre positive ting, men det skal jeg gjemme til boka, sier hun.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen