Innenriks

– Skremsel fra Kjersti Toppe

- Dette er ikke en privatiseringsreform, sier Tone Trøen (H).

I gårsdagens Dagsavisen gikk Senterpartiets Kjersti Toppe hardt ut mot Venstre og KrF, som hun mener går ukritisk inn for regjeringens helsereform: Fritt behandlingsvalg. Høyres helsepolitisk talsperson Tone Trøen mener Toppe snakker usant om reformen.

– Jeg mener Kjersti Toppe her kommer med skremselspropaganda uten rot i virkeligheten. Dette er ikke en privatiseringsreform. Dette er en reform for pasienten, sier Trøen, som mener altfor mange pasienter venter altfor lenge før de får behandling.

– Hvordan vil fritt behandlingsvalg føre til at vesentlig flere får behandling raskere?

– Regjeringen har hevet aktivitetstaket i de offentlige sykehusene slik at flere kan behandles raskere. Så vil fritt behandlingsvalg gjør at en bedre kan utnytte den ledige kapasiteten hos ideelle og private, sier Trøen.

KrF og Venstre har forpliktet seg i samarbeids­avtalen til at fritt behandlingsvalg skal innføres, men stiller nå spørsmålstegn ved finansieringsløsningen på reformen. Det tar Trøen med knusende ro.

– Jeg registrerer at KrF mener det er noen uklarheter her, uten at de er konkrete på det, men jeg mener proposisjonen fra regjeringen svarer godt på spørsmålene rundt finansiering. Så mener jeg det er viktig å minne hverandre om at det som virkelig koster, både for den enkelte og samfunnet, er at folk står i helse­kø, sier Trøen.

Mer fra Dagsavisen