UNIO-leder Ragnhild Lied mener møtet i dag kan minske gapet i avstanden i oppgjøret i staten. FOTO: ARNE OVE BERGO

Skjebnemøte i departementet om pensjon

Forhandlingsrett på pensjon er en sentral uenighet i oppgjøret i staten. I dag er det pensjonsmøte med arbeidslivets parter hos regjeringen.

 

Møtet i Arbeids- og sosialdepartementet er ikke en del av forhandlingene som nå har gått i stå mellom arbeidstakerne og staten som arbeidsgiver. Men et sentralt spørsmål i forhandlingene skal likevel diskuteres på møte: Nemlig forhandlingsrett på offentlig tjenestepensjon.

Les også: Brudd i forhandlingene med staten

Inkluderende prosess

Da bruddet var et faktum i helgen sa Jan Tore Sanner at regjeringen ønsker en god og inkluderende prosess med partene om offentlig tjenestepensjon, og at Arbeids- og sosialdepartementet er i dialog med partene om denne prosessen, og har invitert til møte klokka ni i dag.

Det er representanter fra alle de aktuelle hovedsammenslutningene som er invitert, og fra Unio stiller leder Ragnhild Lied.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lovnad om forhandlinger

På spørsmål om møtet kan minske avstanden i forhandlingene svarer Lied:

– Ja, hvis det ligger en lovnad der om at endringer i offentlig tjenestepensjon skal skje gjennom tariff-forhandlinger, som skal være grunnlaget for lovfestingen av tjenestepensjonen.

En time over midnatt natt til søndag brøt LO Stat forhandlingene med staten i årets hovedtariffoppgjør. To timer senere fulgte YS Stat og Unio etter. Bare Akademikerne kom til enighet.

– Vi jobbet hardt for å inngå avtale med alle de fire hovedsammenslutningene i staten, men det lot seg ikke gjøre, sa statens personaldirektør, Gisle Norheim til NTB etter bruddet.

Les også: Enighet og tilfredshet i kommuneoppgjøret