Disse tre avgjør regjeringens skjebne i høst; Venstre-leder (f.v.) Trine Skei Grande, finansminister Siv jensen og statsminister Erna Solberg.

Skiter i eget reir

KOMMENTAR: Temperaturen stiger kraftig foran budsjettrundene i Stortinget.

Frp truer med å bryte forhandlingene med KrF hvis partiet på sitt landsstyremøte åpner for samarbeid med Ap i neste stortingsperiode. Frps medlem i finanskomiteen, Roy Steffensen, kom med denne trusselen i Dagbladet denne uka.

Budsjettforhandlingene starter 1. november. KrF har landsstyremøte 4.–5. november der planen er å avklare partiets forhold til regjeringsalternativene foran valget. Hvis KrF signaliserer at partiet ønsker å skifte side, har KrF meldt seg ut av den borgerlige leiren. Da må Høyre og KrF forhandle statsbudsjett med Venstre, sier Steffensen.

Trusselen faller på steingrunn. Ingen partier lar seg tvinge til å fatte vedtak mot sin vilje. Trusselen smelter KrF og Venstre sammen i budsjettkampen og det øker avstanden mellom KrF og Frp. Steffensens forsøk på å skape splittelse mellom KrF og Venstre er å skite i eget reir.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Når sant skal sies så var det Venstres leder Trine Skei Grande som begynte. På landsmøtet i vår gjorde hun seg høy og grønn. Hun truet regjeringen med at den ikke ville få noe langt liv hvis den ikke leverte tidenes grønneste statsbudsjett. Budsjettet er levert. Det er ikke grønt. Det er blått og grått. Venstre-folk er forbannet. KrF-folk er mellomfornøyde.

Trine Skei Grande vil sette hardt mot hardt. Knut Arild Hareide er mykere, men han vil ikke bryte med Trine Skei Grande. Venstre og KrF vil holde sammen selv om det skulle føre til at regjeringen faller.

Den dårlige stemningen i det borgerlige reiret ble forsterket med statsminister Erna Solbergs og finansminister Siv Jensens pressekonferanse fredag for fjorten dager siden. Med bred penn og uten forbehold slo regjeringens to mektigste fast at drivstoffavgiftene og bilpakken ikke var noe regjeringen ville forhandle om. Det har knapt skjedd noen gang at en regjering i praksis har stilt kabinettsspørsmål på en del av statsbudsjettet før det er lagt fram for Stortinget. Livet til en flertallsregjering er ikke i fare selv om den opptrer allmektig overfor Stortinget. For en mindretallsregjering er maktdemonstrasjon opplegg til politisk selvmord.

Taktisk og strategisk var pressekonferansen et bomskudd. I dumskap stiller den på linje med Thorbjørn Jaglands 36,9 foran stortingsvalget i 1997. Statsminister Jagland sa da at regjeringen ville gå av hvis ikke Ap fikk samme oppslutning som sist. (36,9). Jagland sto fast og gikk da Ap fikk 35 prosent.

Video-kommentar: Man må være fargeblind for å påstå at regjeringen har levert et grønt statsbudsjett

Statsministeren og finansministeren står fast på at de ikke vil forhandle med KrF og Venstre om 15 øre mer for bensinen og 35 øre mer for dieselen. KrF og Venstre får heller ikke røre gavepakken til bilistene med en liten kutt i bompengene, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift.

For velgere flest er det uforståelig at regjeringen ikke vil forhandle om noen avgifter som tross alt bare er småpenger på statsbudsjettet. Økningen i bensinprisen er ikke større enn det pumpeprisen kan falle med fra fredag ettermiddag til mandag morgen. Bilpakken er symbolsk. For bilistene betyr det lite.

Etter statsministerens og finansministerens pressekonferanse har det knapt vært snakket om noe annet i norsk politikk enn budsjettkrise og kabinettsspørsmål. Budsjettåka er nå blitt lettere og det politiske landskapet trer tydeligere fram. Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide lar seg ikke trollbinde av muligheten for regjeringskrise. Venstre vil først forhandle om drivstoffavgiftene. Det betyr at forhandlingene kan strande allerede i starten. Regjeringen kan ikke vende seg til Sp for å få flertall for statsbudsjettet. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er så lei regjeringen at han helst vil at den går allerede i høst. Ap vil ikke støtte budsjettet. Jonas Gahr Støre er klar til å overta, selv om han helst vil vente til etter valget.

Regjeringens skjebne avgjøres av tre damer: Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande. Blir de ikke enige om statsbudsjettet må Støre trå til i høst.