Finansminister Siv Jensen får beskjed av Ap om å begrave drømmen om store kutt i formuesskatten. Opposisjonen har fått ny ammunisjon etter fersk skatterapport. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Skattesmell for Siv Jensen

Kutt i selskapsskatten gir åtte ganger så stor effekt som reduksjon i formuesskatten, viser fersk rapport. Likevel vil ikke finansministeren utelukke flere kutt i formuesskatten.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Den høyeste arbeidsledigheten på ni år og krav om nye arbeidsplasser puster politikerne i nakken med under fire uker igjen til valget.

– Vi skal redusere formuesskatten og gjøre endringer før vi fjerner den helt, sa statsminister Erna Solberg til NTB så sent som i sommer.

Det må finansminister Siv Jensen levere på når hun legger fram budsjett for 2016 og regjeringens forslag til ny skattereform i oktober.

I går fikk hun nok et svar på hvordan skattekutt påvirker investeringer i næringslivet, men det var kanskje ikke dette svaret de blåblå hadde håpet på:

Lavere skatter gir økte investeringer, men det er kutt i selskapsskatten, ikke formuesskatten, som gir størst effekt.

Sammenligner man effekten av reduksjon av selskapsskatten, formuesskatten og utbytteskatten så er det en reduksjon i selskapskatten som har størst effekt for økte investeringer i næringslivet. Det betyr at politikerne bør følge Scheel-utvalgets anbefaling når de nå skal lage en skattereform, sier Leo Grünfeld som presenterte rapporten.

– De som bør bli mest overrasket av rapporten er de som tror at det å redusere skatt for bedrifter ikke har noen virkning. Å redusere formuesskatt og utbytteskatt har effekt, mens de som har deltatt i debatten har snarere tvert imot ment det motsatte. Nå kan de virkelighetsorientere seg, sier Jensen.

LES OGSÅ: Skatteadvarsel

Støtter Scheel

Men å kutte selskapsskatten er over åtte ganger så effektfullt som å kutte i formuesskatten, slik regjeringen har gått til valg på, viser rapporten.

– Hva er viktigst for deg å prioritere; å kutte i selskapsskatten eller i formuesskatten, Jensen?

– Det er ikke enten eller. Det kan være både og. Vi vil legge denne rapporten sammen med andre rapporter når vi skal utforme vår endelige reform.

– Men rapportene peker i samme retning. Det er mer effektivt å kutte i selskapsskatten framfor formuesskatten. Lytter du til det?

– Grunnlaget for skattereformen er Scheel-utvalget. Det er ingen overraskelse at vi ser på selskapsskatten, men vi ser på mange forhold, sier Jensen.

Hun har tidligere uttalt til Dagsavisen at Scheel-utvalget har foreslått skattekutt som gir såkalte dynamiske effekter på 20–40 prosent.

Noen typer skattereduksjoner fører til at folk jobber mer. Dette omtales ofte som dynamisk effekt av skatteendring. Men de dynamiske effektene Scheel-utvalget viser til er knyttet til selskapsskatten ikke til formuesskatten som regjeringen har prioritert så langt i sine budsjetter.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Begrave formuesskattekutt

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener den ferske rapporten bør begrave ønsket om ytterligere kutt i formuesskatt.

– Å kutte i formuesskatten er en treffsikker omlegging om du vil ha økte forskjeller, men uhyre lite treffsikkert om du vil ha økte investeringer og mulighet for et forlik på Stortinget, sier hun.

– Hvis Ap er innstilt på å en samlet skattereduksjon, kan det være spennende å diskutere med dem. Men Ap sier bare halve sannheten. For å få budsjettene i null, må de skjerpe andre skatter. Her må de komme med et svar. Hvilke skjerpelser blir det med Aps opplegg, svarer Jensen.

LES OGSÅ: Frykter regjeringens skatteplan

Unngå konfrontasjon

Også KrF tar rapporten til inntekt for sitt syn. Leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen sier rapporten gir «en entydig konklusjon på hva som fremmer næringslivets interesser». KrF har siden i 2014 advart mot å bruke opp handlingsrommet på kutt i formuesskatten, siden Stortinget i år skal behandle og vedta en reform av skattesystemet.

– Vårt klare råd til Jensen nå er at når vi nå skal søke bred enighet om skattereform må hun velge sine slag og unngå å komme med et konfronterende opplegg i budsjettet like før vi skal bli enige om en ny skattereform, sier Syversen.

Jensen svarer at det viktigste signalet som KrF skal merke seg er at reduksjon av skatt virker, ikke økning.

– Så vil ikke jeg forhandle om innholdet av en reform hvor ikke innholdet er kjent i avisen, selv om Dagsavisen er interessert i det.

LES OGSÅ: Huseierne ser mørkt på nye skatteforslag