Innenriks

Skatterådgiverne kan bli straffet

Skattedirektøren setter skatterådgivere som promoterer hemmelige, utenlandske kontoer under lupen. Korrupsjonsjeger Eva Joly spår at de må forberede seg på å betale dyrt.

– De bare vet det ikke selv ennå, sier Joly.

Nylig varslet skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten at det er tid for å sette skatterådgivere under lupen.

Etter avsløringen av Panama Papers valgte Skatteetaten å granske 200 saker der nordmenn er mistenkt for å unndra skatt i skatteparadiser.

Nå har tiden kommet til skatterådgiverne: Holte og hans ansatte varsler at de vil undersøke på hvordan advokater, banker, revisorer, regnskaps- og investeringsrådgivere jobber i disse sakene. Det meddelte skattedirektøren til Aftenposten for en drøy uke siden.

Det vil kunne få følger, mener skatte- og korrupsjonsjeger gjennom mange år, Eva Joly.

Les også: – DNB bør politietterforskes

Har litt å frykte

Joly, som i disse dager kommer med en fersk bok om skatteparadiser i Europa, mener rådgiverne har grunn til å være på tå hev:

– Du kan sammenligne det med å bryte deg inn i en butikk. Om du hjelper tyven inn i gullsmedforretningen ved å kjøre bilen eller gi ham gode råd, ville erstatningskravet for innbruddet hvile like mye på deg som innbruddstyven om han blir tatt, sier Joly til Dagsavisen under en snarvisitt til Oslo.

Nå er det bare et tidsspørsmål før lovgivningen tar igjen skurkene, mener den kjente advokaten og tidligere forhørsdommeren, som også er innvalgt i EU-parlamentet.

– Disse rådgiverne er vant til å leve ustraffet. I dag tjener de godt, samtidig som de ikke tar noen risiko, så det er ikke rart at de ikke ser noen grunn til å stoppe. Men dette kommer til å forandre seg, spår Joly.

– Så skatterådgiverne som ga råd i sakene som kom fram i Panama Papers, har litt å frykte framover?

– Så absolutt. Det har de.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ødelagt tilliten

Jolys nye bok, «Ulv i fåreklær», som ble gitt ut i Frankrike i fjor og nå er oversatt til norsk, tar for seg hvordan EU-kommisjonens president, tidligere Luxembourg-statsminister, Jean-Claude Juncker, har arbeidet for å få multinasjonale selskaper til å etablere seg i landet.

Avtalene med Juncker og Luxembourg har gjort landet til et skatteparadis for selskaper som Google og Amazon, skriver Joly i boka. Det har også gjort lilleputtstaten til et av verdens rikeste land. På begynnelsen av 1900-tallet var landet, som grenser til Frankrike i nord og Belgia og Tyskland i vest og øst, et lutfattig land. I dag er det verdens rikeste, målt i forhold til innbyggertallet.

Joly mener Luxembourg har tilranet seg store inntekter fra andre EU-land, ved å tilby IT-giganter og andre 0,05 prosent skatt der de ellers ville ha skattet 20–30 prosent til landene de opererer i.

Jolys poeng er at noen få altså har beriket seg på vegne av mange andre. Dette har fått alvorlige følger, mener hun. Blant annet har det bidratt til at troen på EU synker.

– Og det er også fordi Europa ligger så nede at høyrepopulistene går så sterkt fram, argumenterer hun.

På et vippepunkt

Joly er likevel optimist, og tror at kampen mot skatteprofitører kan vinnes. Blant grunnene er at hun tror EU-president Jean Claude Junckers skatteargumenter står for fall.

Et av argumentene for å beholde dagens praksis er nemlig at praksisen er lovlig innenfor EU-systemets og EU-statenes lover. Joly er overbevist om at hun og andre advokater skal klare å bevise det motsatte: Når avtalene mellom multinasjonale selskaper og enkeltland først prøves som enkeltsaker for rettssystemet, kommer dagens praksis til å stå for fall, mener hun.

– Vi er på samme vendepunktet som vi var på slutten av 90-årene i arbeidet mot korrupsjon, sier Joly.

Hun viser til at internasjonale selskaper før kunne trekke fra korrupsjonspenger på skatten.

– Nå risikerer de ti års fengsel for det. Det samme er i ferd med å snu for multinasjonale selskaper, som i 30 år har vært vant til å klare å unndra seg skatt, sier Joly.

En av dommene hun tror kan vise vei, kommer fra Frankrike, der Joly selv bor og jobber til vanlig.

– Datteren til parfyme- og kleskunstneren Nina Ricci, Arlette Ricci, som er 73 år og aldri tidligere dømt, ble nylig dømt til tre års ubetinget fengselsstraff for å ha unndratt 20 millioner euro fra skattemyndighetene, sier hun.

Les også: – Dette må få etterspill

Tror på jussen

Saken kom opp i kjølvannet av en av dokumentlekkasjene som har kommet på skattefeltet i flere land i Europa – SwissLeaks. Her ble også Riccis medhjelper, advokaten, straffet. Han fikk inndratt bevillingen sin.

Saken er en av flere som gir Joly tro på at jussen kan overta der hun mener EU-politikken har feilet. Selv er hun i ferd med å gjøre noe lignende – gjennom anmeldelsen av McDonalds hun har levert på vegne av en lokal fagorganisasjon i Frankrike. Kjernen i konflikten dreier seg om at de ansatte i McDonalds i Frankrike mener kjeden på papiret gir inntrykk av at den går i underskudd, mens den i realiteten flytter overskuddet av omsetningen til Luxembourg.

– Vi har våpen i lovverket, og vi kan bruke dem. I straffesaker er medhjelperne sivilt ansvarlige. Og om skatterådgiverne virkelig risikerer fem års fengsel og tap av egen formue, vil de kanskje vurdere den jobben de gjør annerledes, sier Joly.

Les også: Skatteeksperter: Bare toppen av isfjellet

Mer fra Dagsavisen