Skattemeldingen sendt ut til alle – dette bør du vite

Rundt 4,9 millioner personer har nå ifølge Skatteetaten fått tilsendt skattemedlingen for 2019. Tre millioner har fått den digitale skattemeldingen som ifølge Skatteetaten skal være enklere å fylle ut. Men mange sjekker den ikke særlig grundig.

Saken er oppdatert 6. april.

En undersøkelse Opinion har laget for Skatteetaten viser at 38 prosent av befolkningen sjekker skattemeldingen grundig når de får den, mens 44 prosent svarer at de bare tar en rask titt.

– To av fem sjekker skattemeldingen nøye, og vi oppfordrer enda flere til å gjøre det samme. Husk at du kan gå glipp av fradrag du har rett på, hvis du ikke fyller inn korrekte opplysninger i skattemeldingen, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten i en pressemelding.

Man kan blant annet gå glipp av fradrag for reiseutgifter dersom man ikke sjekker.

– Ta den lille halvtimen du trenger for å kontrollere, sier Gjengedal.

Hun understreker at Skatteetaten ikke vet alt om alle.

– Det er du som kjenner din økonomi best. Du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som er grunnlaget for å beregne skatten din, sier Gjengedal.

– Gir blaffen

En annen undersøkelse som Respons nylig utførte for SpareBank 1, viser at en av seks ikke kontrollerer opplysningene i skattemeldingen i det hele tatt før de leverer den inn.

– Veldig mange gir blaffen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Det er særlig de unge under 35 år som ikke går over skattemeldingen, men bare nøyer seg med å se om de får baksmell eller penger tilbake.

Titalls milliarder

Den foreløpige skatteberegningen viser at 2,8 millioner skattytere vil få tilbake til sammen 33,7 milliarder kroner på skatten.

Det vil si at åtte av ti har skatt til gode. I gjennomsnitt blir tilbakebetalingen på 11.900 kroner, opplyser Skatteetaten.

Skattemeldingen er sendt ut til samtlige lønnstakere og pensjonister. 822.000 må belage seg på å betale restskatt på 25.000 kroner i gjennomsnitt.

Dersom man bruker den nye skattemeldingen, kan skatteoppgjøret være på konto et par uker etter innsending.

Overhaling

Den digitale skattemeldingen har i år fått en overhaling som ifølge Skatteetaten vil gjøre den enklere å fylle ut. Skulle du ha spørsmål eller problemer med den nye skattemeldingen, vil det ikke bli mulig å få fysisk hjelp på ditt lokale skattekontor. Alle skattekontorene i landet er nemlig stengt på grunn av koronakrisen og all veiledning vil skje over telefon.

Les også: Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene? (Dagsavisen+)

Tre millioner skattytere

– Dette gjør vi for å forhindre ytterligere smitte av koronaviruset og samtidig sørge for at Skatteetaten så godt som mulig opprettholder sine kritiske tjenester, forteller skattedirektør Hans Christian Holte.

Om lag tre millioner skattytere skal ha fått den nye versjonen av skattemeldingen i år, mens næringsdrivende, deres ektefeller og de som får skattemeldingen på papir, mottar den i det formatet de kjenner fra før.

Når skattemeldingen er sendt inn, kan det ferdige skatteoppgjøret og eventuelle penger igjen på skatten komme i løpet av én til to uker. Tidligere fikk alle oppgjøret på samme tid, og pengene ble utbetalt samtidig i slutten av juni.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hjelp underveis

I utgangspunktet skal den nye versjonen være enklere enn den gamle, men det kan være lurt å sette seg litt inn i hvordan den fungerer.

De såkalte postene som man kjenner fra det gamle systemet, er nå borte. I stedet er skattemeldingen delt inn i disse temaene:

* Arbeid, trygd og pensjon

* Bank, lån og forsikring

* Bolig og eiendeler

* Familie og helse

* Finans

* Gave og arv

* Personlige forhold

Den nye versjonen fylles ut steg for steg, og skattedirektøren forteller at du blir tilbudt veiledning og hjelp underveis.

I motsetning til tidligere, vil skatteberegningen oppdatere seg fortløpende etter hvert som du fyller inn tall.

Når skattemeldingen er sendt inn, vil du i utgangspunktet kunne få det ferdige skatteoppgjøret og eventuelle penger igjen på skatten i løpet av én til to uker. Tidligere fikk alle oppgjøret på samme tid, og pengene ble utbetalt samtidig i slutten av juni.

Les også: I år kan du få igjen på skatten allerede i april

Kan gå glipp av fradrag

Dersom du må betale restskatt, kommer oppgjøret fortsatt tidligst i juni. I noen tilfeller vil man bli trukket ut til kontroll, og da må man også vente lenger på utbetalingen selv om man ikke har restskatt.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april. Men det er enkelt å få utsatt fristen med én måned på nettsidene til Skatteetaten.

Skattedirektøren understreker viktigheten av å oppgi fullstendige opplysninger.

– Du kan gå glipp av fradrag hvis du ikke fyller inn korrekte opplysninger i skattemeldingen, som for eksempel fradrag for reiseutgifter, sier han.

Les også: Koronakrisen kan gi restskatt neste år